Nova sočiva omogućavaju korisnicima da treptanjem uvećavaju sliku

Naučnici su kreirali robotska kontaktna sočiva koja se mogu kontrolisati pokretima oka, uključujući treptanje za uvećavanje slike.
Nova sočiva omogućavaju korisnicima da treptanjem uvećavaju sliku
Foto: Pixabay
Većina robota kontroliše se manuelno ili su unapred programirani za određene aktivnosti, ali ova sočiva oponašaju prirodne električne signale u jabučici oka koji su aktivni čak i kada je oko zatvoreno.
 
Istraživači s kalifornijskog Univerziteta San Dijego pojasnili su da ova sočiva funkcionišu poput objektiva na kameri.
 
Oni su izmerili takozvani električni potencijal oka, nazvan elektro-okulografski signal, te potom napravili sočiva koja bi reagovala na tu aktivnost.
 
"Čak i ako oko ne vidi ništa, mnogi ljudi još uvek mogu pomeraju očnu jabučicu i generišu ovaj elektro-okulografski signal", kazao je glavni istraživač Shengqiang Cai.
 
Sočiva su napravljena od polimera koji se šire kada je potrebno zumirati sliku. Kontroliše se pomoću pet elektroda koje okružuju oko i koje se ponašaju kao mišići. Kada polimer postane konveksniji, objektiv efikasno zumira. Za uvećavanje slike korisnik može dati signal uz dva uzastopna treptaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija