Svi učenici u Luksemburgu će imati časove kodiranja i računarskog razmišljanja

Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih ali najbogatijih zemalja u Evropi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.
Svi učenici u Luksemburgu će imati časove kodiranja i računarskog razmišljanja
Foto: Pixabay
Ministar za obrazovanje Luksemburga Klod Majš rekao je da će nastava iz kodiranja postati deo nastavnog programa Luksemburga već od početka sledeće školske godine. Istakao je da će svi učenici u toj zemlji na taj način vrlo rano naučiti kako da kodiraju, a imaće i časove o računarskom razmišljanju.
 
Računarsko razmišljanje je proces koji generalizuje rešenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi podstiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promenjivih, koje zahtevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopštavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.
 
Majš je takođe rekao da su digitalne veštine "dve noge s kojima će mladi morati da nauče da hodaju" u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.
 
Među prvim zemljama u svetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija