Otisak prsta nije najbolja zaštita za telefon, hakeri je "provalili" za 20 minuta

Izgleda da skeniranje otiska prsta, kao način zaključavanja telefona, možda baš i nije tako bezbedno kao što se prvobitno mislilo.
Otisak prsta nije najbolja zaštita za telefon, hakeri je "provalili" za 20 minuta
Foto: Pixabay
Naime, sve što je potrebno da se čitač otiska prevari je fotografija otiska, posebna aplikacija i nešto malo relativno jeftinog hardvera.
 
Kineski hakeri tvrde da su pronašli način da zaobiđu biometrijsku zaštitu pametnih telefona, i to za samo - 20 minuta.
 
Pomoću fotografije otisaka prsta ostavljenog na staklenoj površini, moguće je klonirati fizički otisak prsta koji je do te mere precizan da je u stanju da prevari skener otiska na telefonu, piše Tom's Guide.
 
Tim stručnjaka za sajber bezbednost kompanije Tencent Security demonstrirao je ovaj postupak na GeekPwn 2019 konfereneciji, posvećenoj hakovanju, u Šangaju. Vođa tima Čen Ju pozvao je prisutne da dodirnu staklenu površinu, posle čega su njihovi otisci na staklu fotografisani.
 
Posebna aplikacija, slična onoj koju su razvili hakeri, obrađuje fotografiju i, uz pomoć hardvera koji nije prikazan javno, pravi fizički model otiska prsta.
 
Iako sama metoda nije detaljno objašnjena, pretpostavlja se da je upotrebljen napredniji model 3D štampača. Tako dobijeni "otisci" uspešno su prevarili tri pametna telefona i još dva uređaja koja zahtevaju identifikaciju otiskom prsta.
 
Kompletna opisana procedura može da se sprovede u delo za samo 20 minuta i, pri tom, uopšte nije skupa.
 
U izjavi za kineske medije, Ju je otkrio da sav hardver neophodan da bi se ovo izvelo košta 140 dolara (oko 125 evra). To znači da za ovakvu vrstu hakovanja uopšte nije neophodna velika organizacija, niti logistika, prenosi Tech Radar.
 
Ukoliko u svom telefonu držite važne podatke, čiji nestanak bi mogao da vam stvori probleme, to može da znači da je došlo vreme da brišete otiske koje ostavljate za sobom. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija