MASA: Ministarstvo nauke diskriminiše istraživače

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) uputila je otvoreno pismo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povodom "Trećeg poziva za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama (NIO)", objavljenog 6. novembra.
MASA: Ministarstvo nauke diskriminiše istraživače
Foto: Pixabay
U pismu, MASA traži da se preformulišu dva uslova poziva: onaj koji se tiče prava podnošenja prijave za one istraživače koji imaju prvi put upisanu prvu godinu doktorskih akademskih studija za školsku 2019/2020 i onaj koji propisuje da kandidat ima najviše 30 godina
 
Smatraju da bi uspešnija formulacija bila "da pravo podnošenja prijave imaju mladi istraživači koji su redovni studenti doktorskih studija ili su odbranili doktorat u poslednjih maksimalno sedam godina, u skladu sa dobrim evropskim praksama".
 
Takođe, tvrde da kriterijumi za određivanje obima ovog pojma ne treba da uključuju starosnu dob, jer je to u suprotnosti sa antidiskriminatornim zakonima, nego stepen obrazovanja i razvoja akademske karijere. 
 
"Posebno ističemo da se ovakvim kriterijumom uskraćuje mogućnost zaposlenja i angažovanja talentovanim mlađim istraživačima koji su zbog porodičnih obaveza, zdravstvenih, materijalnih ili drugih razloga bili primorani da naprave pauzu tokom školovanja. Time se, u odnosu na mlađe istraživače koji se nalaze u ovim životnim okolnostima, vrši posredna diskriminacija, posebno zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije. Na kraju, ističemo da se u ovom slučaju, u skladu sa članom 13. Zakona o zabrani diskriminacije, radi i o teškom obliku diskriminacije, imajući u vidu da ga vrši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao organ javne vlasti", navode u dopisu. 
 
Zaključuju da u važećem Zakonu o nauci i istraživanjima nema prepreka da se termin "mladi istraživač" definiše na ovakav nediskriminatoran način. Rangiranje kandidata bi onda trebalo da odražava postignuća ne samo na osnovu ocene sa studija, već i drugih relevantnih ishoda naučnoistraživačkog rada (objavljeni radovi, izlaganja na konferencijama, učešće na naučnim projektima).
 
"Imajući u vidu da je za mnoge mlađe istraţivače ovaj poziv praktično poslednja prilika da ostanu u zemlji i da se bave naučnoistraživačkim radom u okviru akreditovanih NIO u Srbiji, smatramo da Ministarstvo koje vodi računa o mlađim kadrovima mora da omogući fer i ravnopravnu konkurenciju, a ne da cele kohorte mlađih istraţivača sistematski eliminiše iz mogućnosti pružanja doprinosa domaćoj nauci i akademskoj zajednici", piše u pismu upućenom Ministarstvu. 
 
Otvoreno pismo u celosti pročitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija