Mnogobrojni sateliti u orbiti Zemlje izvode manevre, a ima i otpada zbog letova

Evropska svemirska agencija objavila je nekoliko zanimljivih vesti među kojima je upozorenje da je u Zemljinoj orbiti velika "gužva" i da bi izbegli sudare ili oštećenja sateliti sve češće moraju da izvode manevre, upozorio je koordinator ESA Tomas Rajter.
Uz upozorenje da je Zemljina orbita puna različitog otpada, Rajter je rekao da se stanje znatno pogoršalo u proteklih nekoliko decenija i da će problem nastaviti dramatično da se umnožava.
 
"Mnogo je otpada od svemirskih letova tamo", rekao je Rajter na forumu posvećenom radu kosmičkih letelica u nemačkom gradu Bremenu.
 
Rajner je upozorio i da je uspešno lansiran satelit koji će dovesti do radikalne promene globalnog pristupa internetu, ali nije objasnio o kakvoj se promeni radi.
 
Vest je i da je Rusija do sada u orbitu poslala rekordna 72 satelita, dok je Indija lansirala 31 satelit u svemir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija