ESA planira da čisti smeće u svemiru

Evropska svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijumom s ciljem čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija.
Prva misija takve vrste biće lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u saradnji sa švajcarskom firmom Clear Space. Budžet projekta iznosi 120 miliona evra, a pripreme će početi u martu. Cilj je da se u svemir pošalje sonda s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA, spustiti je u nižu orbitu i sagoreti u atmosferi. To bi trebalo da bude princip kojim će se iz svemira očistiti veliki komadi smeća. 
 
Poslednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru jer je tamo sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju. 
 
"U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost", kazao je direktor ESA Jan Vorner.  U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Paniraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove. 
 
Vorner kaže da oni koji stoje iza lansiranja treba da dokažu da će se oni po isteku roka trajanja vratiti i sagoreti u atmosferi ili potpisati ugovor s kompanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće.
 
Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na čas, kažu u ESA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.