Kako da zaštitite svoj Wi-Fi

Povezivanje na tuđi kućni Wi-Fi signal su česti, što može prilično da uspori internet vezu. Kada to primetite obično je već kasno, zato je potrebno da se zaštitite pre nego što se neko "zakači" na vašu mrežu.
Kako da zaštitite svoj Wi-Fi
Foto: Pixabay
Ako mislite da je dovoljno samo da postavite pristupnu šifru za Wi-Fi - varate se. Ovo su koraci koje bi trebalo da preuzmete da bi i vaši uređaji i podaci bili bezbedni.
 
Enkripcija
 
Svi novi ruteri imaju mogućnost enkripcije, odnosno šifrovanja podataka, ali je ona prema fabričkim podešavanjima obično isključena. Ne koristite WEP enkripciju, jer je prilično slaba i lako se dešifruje. Umesto nje koristite WPA ili WPA2.
 
Lozinka
 
Svi ruteri imaju zadate fabričke lozinke za pristup uređaju i podešavanjima, pa tako ako neko zna marku vašeg uređaja lako može da mu pristupi. Zbog toga, obavezno promenite lozinku za pristup uređaju.
 
Firewall
 
Firewall predstavlja zaštitu od upada u vašu mrežu. Ako je ta opcija isključena u podešavanjima rutera - uključite je. Pored toga, dobra zaštita je i da na kompjuteru antivirus program koji ima svoj softverski firewall.
  • Otvorena vrata

    02.01.2020 09:45
    Zaštita, od čega?
    Vaša mreža se svejedno ne prostire dalje od 50-tak metara, od koga je štitite? Od komšija, koji eto nemaju net? Nisu sve zlobni hakeri oko vas! Sve je to "maslo" provajdera da bi prodali što više magle, dok oni istovremeno preko vašeg uređaja prostiru svoju merežu da bi drugi imali pristup(Unifi).
    Svoju mrežu ostavljam free uvek kad nisam pri računaru, po nekoliko sati dnevno, ili za vikend...
    Postoje programi da utvrdite da li je neko "zakačen" i možete ga uvek skinuti ako vam smeta!
  • Boza

    02.01.2020 08:50
    Odlicna tema
    Bilo bi lepo objasniti postupno neukim ljudima. Kako prici i podesiti ruter a zatim racunar. Preporuciti anti virusni program i jos neke korisne stvari koje ce uredjaje i korisnike uciniti sigurnijim. Primecujem da kod korisnika fali dosta osnove a tu je krivo obrazovanje jer je u pocetku sve bilo nakaradno. Racunari - osnove, bila bi veoma korisna tema na 021.
  • Troller

    02.01.2020 08:12
    "Pored toga, dobra zaštita je i da na kompjuteru antivirus program koji ima svoj softverski firewall." Kakva glupost od izjave....kakve veze ima antivirus na kompu koji je npr ugasen ili cak i da nije sa nekim 'akerom koji vam prcka po routeru?Gomila mreza se razbije softverom kojem treba toliko malo vremena da korisnik i ne skonta da se bilo sta dogadja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija