VIDEO: Šta se događa ako se zapali sveća u svemiru?

Svi smo viđali filmove u kojima vatra gori u dubinama svemira, a većina verovatno u filmu "Gravitacija" iz 2013. godine, u kojem se, osim tinjajućeg Džordža Klunija, može videti i vatra koja proždire svemirsku stanicu.
VIDEO: Šta se događa ako se zapali sveća u svemiru?
Foto: Pixabay
Ali, kako se vatra zapravo ponaša u mikrogravitaciji? 
 
NASA-ini naučnici se pitaju to isto već godinama. Od 2009. godine istraživači na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) stalno sprovode eksperiment gašenja plamena (FLEX) kojim pokušavaju da otkriju kako će se plamen ponašati u svemiru i, još važnije, kako ga ugasiti.
 
Čim upalite sveću, plamen će se formirati u klasičan oblik suze. Međutim, to je samo zbog gravitacije. Dok vatra troši kiseonik, topli vazduh se podiže, a hladni nesagoreni vazduh spušta se na dno. No, bez gravitacije nema razdvajanja toplog i hladnog vazduha, zbog čega vatra gori jednako u svim smerovima, što stvara sporogoreći svet sagorevanja.
 
Začuđujuće, pomoću eksperimenta gašenja plamena otkriveno je da se sagorevanje može dogoditi i bez pojave vidljivog plamena.
 
  • PoP

    08.01.2020 07:38
    Kako?
    Samo još da mi neko objasni odakle kiseonik u svemiru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija