VIDEO: U prodaji čovekoliki robot

Američki start-up Agility Robotics saopštio je kako je njegov čovekoliki robot Digit sada zvanično pušten u prodaju, a prva dva primerka kupio je proizvođač automobila Ford.
Digit je otprilike veličine manjeg odraslog čoveka. Sposoban je da se autonomno kreće u svom okruženju uz pomoć LIDAR-a i drugih senzora, a u rukama može da nosi kutije težine do 40 kilograma.
 
Agility Robotics kaže da se ovaj robot može koristiti u razne svrhe, uključujući logistiku, skladištenje ili industrijsku inspekciju. Međutim, kompanije će morati same da saznaju koliko dobro Digit može da upravlja tim poslovima. Iako su se mobilni, višenamenski roboti poslednjih godina dramatično poboljšali zahvaljujući napretku u baterijskoj i navigacijskoj tehnologiji, oni tek treba da se dokažu.
 
Digit može da obavlja neke operacije autonomno, ali nije u stanju da se prilagodi novim sredinama tako lako. U videu na Jutjubu možete videti kako Digit uzima i nosi kutiju.
 
"Ovaj robot ima potencijala da bude od koristi u širokom spektru industrije i trgovine. Na primer, odličan je za premeštanje stvari u skladištu i kancelariji. Takođe može da radi u fabrici ili na gradilištu", kaže Demijan Šelton, direktor Agility Robotics.
 
Ipak, mnogi su izrazili zabrinutot da bi Digit mogao da se koristi kao oružje. Zbog toga Šelton ističe kako neće dozvoliti da se robot naoružava nikakvim smrtonosnim ili nesmrtonosnim oružjem. Međutim, robot je sposoban za nošenje oružja koje nije za ljudsku upotrebu i koje se može koristiti, na primer, za uništavanje improvizovanih eksplozivnih uređaja.
 
Digit se za sada proizvodi u veoma malim količinama. Pored šest primeraka, Agility Robotics planira proizvodnju još 20 do 30 robota u 2020. godini. 
 
Cena robota nije poznata.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija