Danska ove godine dobija vozove na baterije

Beni Engelbreht, ministar za saobraćaj Danske, postigao je dogovor sa regionalnim vlastima Kopenhagena, Zelanda i Centralnog Jutlanda da puste u rad probne vozove na baterije na dve različite železničke linije.
Danska ove godine dobija vozove na baterije
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Planirano je da eksperiment s novim vozovima traje od 2020. do početka 2021. godine.
 
Engelbreht je istakao da veruje da će vozovi na baterije biti korisni i za klimu i da će pomoći i kod rešavanja problema na manjim železnicama.
 
"Sve u svemu, mnogo toga govori da bi vozovi na baterije mogli biti važan deo budućeg železničkog saobraćaja u Danskoj", rekao je ministar.
 
Vozovi na baterije trenutno se koriste u testnim vožnjama u Austriji, a testiraju se i u Nemačkoj.
 
U Nemačkoj je u septembru 2018. u saobraćaj pušten prvi voz na vodonikov pogon čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprostavlja dizel vozovima koji zagađuju vazduh.
  • xyz

    07.01.2020 22:58
    Sve
    Isto kao i kod nas :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).