Otkriven veliki bug u Windows 10 operativnom sistemu

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) otkrila je veliku grešku u operativnom sistemu Windows 10, koju hakeri mogu da iskoriste za pravljenje malicioznog softvera koji se ne prepoznaje kao takav.
Otkriven veliki bug u Windows 10 operativnom sistemu
Foto: Pixabay
Microsoft je objavio zakrpu uz navode kako nema dokaza da su hakeri na bilo koji način koristili ovu rupu u sistemu, navodi BBC.
 
Problem je otkriven tokom konferencije za medije NSA-a, a nije poznato koliko dugo je NSA znala za softverski propust pre nego što ga je otkrila Microsoftu.
 
Brajan Krebs, stručnjak za sigurnost, koji je prvi prijavio ovo otkriće, otkrio je da je softverski gigant najpre poslao zakrpu ograncima američke vojske i drugim korisnicima visokog nivoa, što dovoljno govori koliko je propust zastrašujuć.
 
Problem je detektovan u osnovnoj komponenti Windowsa poznatoj kao "crypt32.dll", programu koji programerima omogućava pristup različitim funkcijama, poput digitalnih sertifikata. U teoriji, ovaj program bi mogao da dopusti hakeru da "prokrijumčari" maliciozni softver kao potpuno legitiman.
 
"Problem je velik, jer utiče na osnovni kriptografski softver, koji koriste operativni sistemi Microsofta. Iako nema dokaza da su hakeri koristili ovaj bug, on je velika pretnja, jer čini korisnike otvorenim za niz napada. Nema razloga za paniku, jednostavno instalirajte zakrpu što pre", kaže profesor Alan Vudvord, stručnjak za sigurnost na Univerzitetu Sari. "Razlog za brigu leži i u činjenici da će, čim se saznanje i detalji o ovom bugu prošire, mnogi pokušati da gaiskoriste i napadnu sve kompjutere koji nemaju zakrpu", dodao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija