Uprkos protivljenju javnosti, policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica

Britanska policija će početi s korišćenjem kamera za prepoznavanje lica u Londonu, uprkos tome što grupe za ljudska prava i vladina nadzorna agencija upozoravaju na povredu privatnosti.
Prva kamera u britanskoj metropoli stavljena je u pogon tokom karnevala u četvrti Noting Hil 2016. godine, a njihov zadatak od sada će biti prepoznavanje lica sa poternice.
 
"Kamere za facijalno prepoznavanje koristiće obaveštajna služba i biće postavljene na specifične lokacije u Londonu", rekli su u londonskoj policiji. 
 
Kamere će biti jasno označene, a policajci će deliti letke s informacijama o tome šta se dešava.
 
Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i tržnim centrima, ali njihova upotreba izazvala je zabrinutost po pitanju kršenja privatnosti, dok su protivnici kamera postavljali pitanje o preciznosti tehnologije.
 
Prošle godine muškarac iz Kardifa tužio je Ustavnom sudu policiju Južnog Velsa, rekavši da su mu policajci koji su ga snimili na ovaj način dok je bio u kupovini narušili ljudska prava. Sud je rekao da je korišćenje ove tehnologije u skladu sa zakonom, ali grupe za zaštitu civilnih prava "Liberty" apeluju da se povuče ova odluka.
 
Osvrćući se na sudsku presudu od prošlog maja, vladin poverenik za videonadzor Toni Porter, rekao je da policija na ovo ne bi trebalod a gleda kao na zeleno svetlo za opštu upotrebu automatskog facijalnog prepoznavanja.
 
"To je intruzivan alat s implikacijama na ljudska prava i poverenje javnosti koje bi trebalo da se razmotre", rekao je Porter.
 
EU razmišlja o petogodišnjoj zabrani ove tehnologije na javnim mestima kako bi vremenom razradila pravila za sprečavanje njene zloupotrebe.
 
Zvaničnik londonske policije Nik Epgrejv rekao je: "Koristimo isprobanu i testiranu tehnologiju i zauzeli smo transparentan stav kako bismo došli do ovog stadijuma. Ovo je važan razvoj za policiju i ključan za smanjenje nasilja."
 
Rekao je da će policija početi da koristi kamere za prepoznavanje lica na mestima gde obavještajci ukažu da je moguće locirati ozbiljne prestupnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).