Burundi u ruševinama zbog predsedničkih mandata

Najmanje tri vojnika su poginula danas u Burundiju tokom intenzivnih borbi nakon pokušaja puča u toj zemlji, izvestile su zapadne agencije.
Najmanje tri vojnika su poginula danas u Burundiju tokom intenzivnih borbi nakon pokušaja puča u toj zemlji, izvestile su zapadne agencije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se danas da razgovara o krizi u Burundiju nakon što je jedan od vodećih vojnih generala pokrenuo puč.

Na ulicama prestonice Budžumbure besne borbe, a AFP je javio da je njihov izveštač video tela trojice vojnika na ulicama grada. Izaslanik Burundija u UN Said Džinit izvestio je diplomate iz Najrobija i nastoji da se vrati u Budžumburu u pokušaju sprečavanja eskalacije sukoba. Džinit rekao da "još nije poznato" da li će pokušaj puča doživeti uspeh, rekao je neimenovani diplomata za francusku agenciju. Stejt department je danas saopštio da SAD nastavljaju da priznaju Pjera Nkurunzizu kao legitimnog predsednika Burundija.

"Suprotstavljene (strane) polažu pravo na vlast, ali mi priznajemo Nkurunzizu za legitimnog predsednika", rekao je portparol Stejt departmenta Džef Radke na konferenciji za novinare, preneo je Rojters. Radke je kazao da ima izveštaja da je predsednik Burundija noć proveo u Dar es Salamu u Tanzaniji, ali je dodao da ne zna "gde se on tačno nalazi".

Vođa vojske Burundija saopštio je danas da je pokušaj puča propao i da snage lojalne predsedniku drže kontrolu nad prestonicom, ali pucnji koji su se mogli čuti tokom dana ukazuju da bitka još nije okončana, naveo je Rojters.

Puč je najavio, posle predsednikovog odlaska u Tanzaniju na samit, bivši šef obaveštajne službe i saveznik predsednika Godefroid Nijombare, koga je predsednik razrešio u februaru. Predstavnici obe strane bore se za kontrolu nad nacionalnom televizijom. Jedna strana tvrdi da je puč uspeo, a druga da je reč o lažima. S druge strane, iz predsedničkog kabineta saopštili su da je takav pokušaj propao, da pučisti samo lažu i i da je situacija pod kontrolom. Nkurunziza je na vlasti od 2005. godine, a do nemira je došlo pošto je tražio i treći mandat, što je u suprotnosti sa Ustavom.

Vojska Burundija podeljena je na pristalice predsednika i generala Nijombarea, koji je u februaru otpušten sa mesta šefa obaveštajne službe. Načelnik generalštaba, general Prime NJongabo izjavio je kasno sinoć na državnom radiju da je protiv pučista.

Najmanje 15 ljudi poginulo je od 26. aprila u demonstracijama protiv namere predsednika Nkurunzize da se kandiduje za treći mandat. Demonstranti tvrde da to krši ustav kao i mirovni ugovor kojim je okončan građanski rat u Burundiju. Tokom nereda, vojska je delovala kao tampon zona između demonstranata i policije.

Burundi je prethodno bio izložen 12- godišnjem građanskom ratu etničkih grupa koji je završen mirovnim sporazumom, kojim je predviđeno da vojska ubuduće bude deljena po pola između manjinskih Tutsija i većinskog naroda Hutu.

Vojska se zbog toga smatra neutralnom, ali su tokom nemira poslednjih nedelja ipak nastale frakcije koje podržavaju različite strane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet