VIDEO: Hiljade Islanđana traži ostavku premijera zbog pranja para

Nekoliko hiljada građana Islanda protestovalo je na ulicama Rejkjavika pozivajući premijera da podnese ostavku zbog "Panama pejpersa".

Procureli su podaci da su on i njegova supruga koristili of-šor kompanije kako bi sakrili investicije vredne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Rejkjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera Zigmundura Davida Gunlaugsona.

"Preuzmi odgovornost" i "Gde je novi ustav?", neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Premijer Islanda, međutim, odbija da podnese ostavku.

Na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite, našao se i islandski premijer za koga se navodi da je 2007. na Britanskim Devičanskim ostrvima osnovao ofšor kompaniju Vintris radi sakrivanja nekoliko miliona dolara tokom finansijske krize na Islandu.

Islandska opozicija najavila je da će tražiti glasanje o poverenju u parlamentu, koje će verovatno biti održano ove sedmice.

Tokom dana je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Autor: Tanjug

  • zivan

    05.04.2016 09:07
    Premijer Islanda je u pravu, pranje para je zzargonski izraz krajnje nepreciznog znaccenja. Stvar je u tome da li je radio legalno ili nije,a s obzirom na funkciju mozze se postaviti i pitanje eticcnosti poslovanja. Tek kada se tako sagledaju stvari, vidi se da li se premijer ogresio o zakonske ili eticcke norme i, eventualno, zatraziti ostavka, odnosno primeniti sankcija.
    Inacce, Panama papers je prilicno komprotivana akcija pocetnim usmerenjem da su Putin i Asad navodno umessani. Takav start naveo je nogo na sumnju da je cela akcija motivisana ciljnim politicckim efektom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.