EU: "Vizni rat" sa SAD bio bi ravan katastrofi

Sjedinjene Američke Države moraće hitno da ukinu vize za sve državljane EU, uključujući Hrvatsku, ili će EU morati da odgovori protivmerom i uvede vize za ulazak američkih državljana u EU, piše zagrebački Jutarnji list.
Kako god zvuči ovakva konstatacija, navodi ovaj hrvatski dnevnik, ona je teoretski moguća jer Vašington nije u roku od 24 meseca pozitivno odgovorio na zahtev EU za puni reciprocitet, što bi značilo ukidanje viza i za državljane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunije i Kipra.
 
Evropska komisija juče je "po službenoj dužnosti" raspravljala i usvojila "političku komunikaciju" o viznom reciprocitetu sa SAD i Kanadom. Te države, navodi se, nisu sasvim ispunile uslove reciprociteta, što znači da svi građani EU, bez obzira iz koje članice bili, moraju imati mogućnost ulaska bez viza u zemlje čiji državljani mogu bez viza u EU. Ovo je princip zajedničke vizne politike EU.
 
Prema tom načelu, ako se u roku od 24 meseca ne koriguje nepostojanje reciprociteta, EU može suspendovati viznu liberalizaciju za državljane tih država. To bi čak moglo ići po automatizmu ako se tome ne protivi Savet Evrope kvalifikovanom većinom ili Evropski parlament.
 
"Bilo kakva takva odluka mora uzeti u obzir posledice suspenzije za spoljne odnose EU i država članica", navodi se u saopštenju EK. EK bi to trebalo da objavi do 12. juna, kad bi uvođenje viza moglo stupiti na snagu.
 
U EU, međutim, priznaju da bi mogući "vizni rat", koliko god bio izazvan principima, bio ravan katastrofi. Posledice bi bile nekoliko milijardi evra. Ne samo da bi to uticalo na političke odnose sa SAD, nego i na poslovnu saradnju i turističku industriju. Upravo da bi pomogli turizmu, u EU su prošle godine ukinuli vize za desetak država.
 
Američki turisti ključni su u državama poput Italije, Francuske, Španije, Grčke, Austrije, Češke i drugih članica EU. "Bilo bi zato veliko iznenađenje da EU Amerikancima uvede vize i to u vreme kada bi, po sporazumu, trebalo da ukine vize za turske državljane.
 
"Svi građani EU s pravom očekuju putovanje bez viza u bilo koju državu čiji državljani mogu u EU bez viza", rekao je poverenik EU za migracije Dimitris Avramopulos i dodao da će se tražiti "uravnoteženo rešenje", piše Jutarnji.
 
Autor: Tanjug

Teme

eu

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.