Evropljani moraju da biraju da li će da jedu ili da se greju

Energetsko siromaštvo muči 54 miliona Evropljana koji zbog rastućih cena energije, malih prihoda i energetski neefikasnih stanova moraju da biraju da li da jedu ili se greju.

Energetski siromašni su oni koji ne mogu po pristupačnoj ceni da greju svoje domove i, iako je u toj grupi, prema Evropskoj komisiji, gotovo 11% populacije EU, manje od trećine članica EU zvanično priznaje energetsko siromaštvo a tek nekoliko ima to pitanje definisano u nacionalnim propisima. Najviše energetski siromašnih u EU je u Bugarskoj i Grčkoj a najmanje u Luksemburgu i Švedskoj.

Potrošači u EU u proseku troše 6,4% ukupne potrošnje na struju, gas, grejanje i hlađenje a ta potrošnja danas je za 15% veća nego pre pet godina. Energetsko siromaštvo posledica je kombinacije stanovanja u kućama lošeg kvaliteta i visokih cena energije zbog kojih građani upadaju u finansijske probleme i na kraju su im ugroženi zdravlje i blagostanje.

Za problem energetskog siromaštva postoje tri rešenja - povećanje prihoda domaćinstava, smanjenje cena energije ili smanjenje tražnje kroz mere za unapređenje energetske efikasnosti.

Odgovornost za uklanjanje energetskog siromaštva je na nacionalnim vladama, međutim i strategija za Energetsku uniju Evropske komisije može da doprinese rešavanju problema.

Kako je navedeno u specijalnom izveštaju objavljenom 18. aprila, renoviranje evropskih energetski neefikasnih zgrada jedan je od načina da se ispune dva ključna cilja Energetske unije - borba protiv klimatskih promena i unapređenje energetske bezbednosti. Renoviranje zgrada radi veće energetske efikasnosti takođe će uz smanjenje troškova pozitivno delovati na zdravlje potrošača.

Oko 40% energije upotrebljene u EU potroši se u zgradama od čega 80% za grejanje i rashlađivanje.

U izveštaju nezavisnog instituta Insajt enerdži (Insight Energy) rađenom za Evropsku komisiju mere energetske efikasnosti za modernizaciju zgrada ocenjene su kao ključne za iskorenjivanje energetskog siromaštva. Kako se navodi, uz inicijative za podsticanje domaćinstava sa niskim prihodima da sprovode mere energetske efikasnosti, potrebno je i podizanje svesti o tom problemu.

Takođe se u izveštaju Evropska komisija poziva da izdvoji više novca EU za programe renoviranja stanova za energetski siromašne, ljude sa niskim prihodima i osetljive kategorije.

Prema procenama Veluks grupe (Velux Group), koja radi na projektu modernizacije kuće u Anderlehtu, troškovi za energiju za kuću iz dvadesetih godina 20. veka od 80 kvadratnih metara biće nakon renoviranja smanjeni za 4.200 evra godišnje.

Autor: Beta

  • zivan

    19.04.2016 16:27
    Kada bi s u nas energija bila skuplje 30 odsto, a i tada bismo placali nizze nego komssije, energetski siromasno bi bilo najmanje ccetvrtina stanovnika...
  • Novosadjani

    19.04.2016 14:23
    Mi smo u VEĆEM problemu.Kad platimo Informatiku, nemamo da jedemo . Ali ne možemo ni da biramo da li ćemo da se grejemo ili ćemo da jedemo.Mi MORAMO da se grejemo i da PLAĆAMO GREJANJE, jer mogućnost da se isključimo sa sistema daljinskog grejanja NE POSTOJI.
    Znači, moramo da gladujemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet