Desetine hiljada na protestima u Moskvi, neredi u Istanbulu

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, na mitinzima na Crvenom trgu u Moskvi noseći ruske zastave i balone.

Na mitingu koji je organizovala vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, učesnici nisu protestovali protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade zbog pada životnog standarda, već su uzvikivali slogane o platama i zapošljavanju mladih.

Levičarske stranke organizovale su odvojene mitinge.

Prvi maj se ove godine podudario s pravoslavnim Uskrsom, a lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je novinarima da on proslavlja Uskrs uprkos sukobima Komunističke partije i Ruske pravoslavne crkve tokom istorije.

Prilikom obeležavanja 1. maja u najvećem turskom radu Istanbulu, policija je danas upotrebila suzavac kako bi sprečila oko 15 demonstranata da priđu glavnom trgu Taksim. Turska vlada zabranila je okupljanje na trgu Taksim, a javno obeležavanje Prvog maja dozvoljeno je u drugim delovima Istanbula.

Trg Taksim poznat je kao simbol građanskog otpora, jer su na tom mestu tokom prvomajskih protesta radnika 1977. godine poginule najmanje 34 osobe.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet