U Banjaluci otvorena obnovljena Ferhadija

Više od 10.000 ljudi okupilo se u Banjaluci na svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, koja je srušena tokom rata 1993. godine, prenose lokalni mediji.
Svečanosti su prisustvovali brojni lokalni zvaničnici, kao i zvaničnici i diplomate regiona i Evrope, te premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu sa suprugom.
 
Predsednik RS Milorad Dodik je istakao da je Republika Srpska pokazala svoju otvorenost i trajnu opredeljenost za mir i nedvosmisleno poštovanje svih.
 
Otvaranju džamije prisustvovali su i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i drugi.
 
Program svečanog otvaranja je započet učenjem Kurana hafiza iz Turske, a nastavljen obraćanjem gostiju. Dobrodošlicu zvanicama uputio je muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je istakao da je otvaranje obnovljene Ferhadije veliki dan za Banjaluku, za suživot, toleranciju i mir.
 
"Ferhadija ponovo otvara svoja vrata i kapije. Ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je naneto, ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem i otvaranjem - da pamtimo kako nam se slično zlo više ne bi ponovilo", poručio je muftija Kozlić, prenosi RSE.
 
Turski premijer Ahmet Davutoglu ocenio je da je Ferhadija poruka mira svim narodima u Bosni i Hercegovini (BiH) i svim građanima u svetu. Rekao je da je BiH sa svim svojim narodima i svim konfesijama "jedno biće i jedno srce, a da bi njena podela značila deljenje jednog srca".
 
"Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva niti Sarajevo od Mostara, nikada", ocenio je Davutoglu, dodavši da se zlo koje se desilo u BiH, nikada više ne ponovi. Turski premijer je rekao i da je Ferhadija zajednička istorijska i kulturna baština Turske i Bosne i Hercegovine, kao i mnoge druge džamije i objekti u BiH.
 
Princ od Velsa čestitao je na otvaranju džamije Ferhadija u Banjaluci, ocenivši da je ponovna izgradnja snažan pokazatelj kako zajednice razdvojene varvarstvom i patnjom mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.
 
"To je neverovatan uspeh i ogromna počast umeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprineli procesu neumorne restauracije", navodi se u poruci princa Čarlsa, prenosi Fena.
 
Bakir Izetbegović poručio je u svom obraćanju da je poruka koja se danas šalje iz obnovljene džamije u Banjaluci istorijskog karaktera i da je obaveza svih da grade budućnost i uče jedni od drugih. On je naglasio je da je uveren da će Srbi otvaranje Ferhadije doživeti kao ponovno obnovljeni život u ovom gradu.
 
"Oni koji su rušili Ferhadiju pokušali su opovrgnuti multietičnost ovih prostora, ali nisu uspeli u tome i to je i danas vidljivo jer se Ferhadija otvara zajednički", poručio je Izetbegović.
 
Episkop Jefrem je čestitao ovaj dan i događaj, obnove i otvaranja bogomolje i njeno stavljanje na molitvenu upotrebu pripadnicima Islamske zajednice u BiH. "Zapravo svi smo različiti, čak i braća. Iako je molitva moguća svuda i na svakom mestu, ona se najjače doživljava u bogomolji. Želim da ova bogomolja uspešno produži svoju duhovnu misiju", kazao je episkop Jefrem.  
 
Ferhat pašina džamija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanlijskog perioda, zbog čega je bila uvršetana u kulturnu baštinu BIH, a potom i na listu spomenika svetske baštine pri UNESCO-u. 
 
  • Terješkova

    08.05.2016 10:47
    @Mare
    I na tarabi piše...
  • Mare

    07.05.2016 20:42
    Podatak sa neta
    "Samo u Banjaluci je sravnjeno sa zemljom 27 dzamija,a na sirem podrucju Banja Luke 205 dzamija.U banjaluckoj biskupiji je srusena 81 katolicka crkva."
    Da li je ovo moguće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet