Tužiće društvene mreže jer dozvoljavaju govor mržnje

Tri francuske organizacije za borbu protiv rasizma objavile su da su spremne da pokrenu tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba jer nisu uspeli da otklone uvredljiv i pogrdan sadržaj sa svojih platformi.
Francuski zakon predviđa uklanjanje rasističkih, homofobičnih ili sadržaja koji pozivaju na antisemitizam, kao i da njihovo objavljivanje bude prijavljeno policiji.
 
Udruženja "UEJF", "SOS Racisme" i "SOS Homophobie" tvrde da su tri pomenute platforme uklonile samo delić od 586 primera uvredljivog sadržaja koji su otkrili da je objavljen na njima od kraja marta do 10. maja. Oni navode da je Tviter obrisao samo četiri, Jutjub sedam, a Fejsbuk 34 odsto.
 
- S obzirom na profit koji ove društvene mreže dobijaju i koliko malo su u obavezi da plate takse, njihovo odbijanje da ulože u borbu protiv uvredljivih komentara, sadržaja i širenja mržnje jednostavno nije prihvatljivo - rekao je predsednik udruženja UEJF, Saša Reingevirc
 
Nemačka je uspela u decembru da se izbori i da Fejsbuk, Gugl i Tviter obrišu celokupan sadržaj koji širi mržnju i netrpljeivost u roku od 24 časa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.