Olupina aviona ipak nije pronađena

Grčki vojni zvaničnici saopštili su danas da predmeti koje je grčka fregata pronašla u Sredozemnom moru u potrazi za nestalim avionom egipatske kompanije "Idžipter”, nisu plave i bele boje.
Prethodno je izaslanik Egipta u Francuskoj rekao da su grčki zvaničnici informisali njegovog kolegu u Atini da su pronašli ostatke aviona koji odgovaraju plavo-belim bojama nestalog "erbasa A320".
 
"Nismo pronašli takve predmete", rekao je portparol grčke vojske. 
 
Šef Zajednice grčkih kontrolora leta Serafim Petrou rekao je da se pad dogodio iznenada. "Iz iskustva mogu reći da ovaj iznenadni nestanak leta znači da je avion eksplodirao u vazduhu ili da se srušio u more. Bez obzira na to šta je bio uzrok, ništa nije ukazivalo na to šta će se dogoditi. Dogodilo se iznenada", rekao je Petrou.
 
Šef ruske obaveštajne službe: Teroristi oborili avion
 
Prvi čovek ruske obaveštajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov rekao je da su teroristi izazvali pad aviona "Idžiptera" na letu MS804 od Pariza do Kaira.
 
On je naveo da je to "po svemu sudeći, teroristički čin, čiji je rezultat smrt 66 ljudi iz raznih zemalja". "Pozivamo sve, uključujući i naše kolege i partnere iz Evrope, da uložimo zajedničke napore da otkrijemo ko je odgovoran za ovaj teroristički napad", rekao je Bortnjikov.
 
Istraga na aerodromu Šarl de Gol
 
Francuska policija će se fokusirati na osoblje aerodroma Šarl de Gol kako bi ustanovili da li je neko od radnika predstavljao "bezbednosni rizik", piše Figaro. List se poziva na izvore iz francuske granične policije i navodi da postoje indicije da su "salafisti, ultrakonzervativni muslimani, bili primećeni među osobama koje su imale pristup lokacijama na kojima se utovara prtljag u letelice".
 
"Figaro" podseća da je u 2015. godini iz bezbednosnih razloga oko 70 zaposlenih na jednom od najprometnijih aerodroma u Evropi ostalo bez propusnica za osetljive zone. Kao jedan od razloga za "čistku" navedena je "radikalizacija".
 
Uprava aerdoroma "Šarl de Gol" je nakon napada na aerodromu u Briselu pooštrila bezbednosne procedure. Aerodrom obezbeđuje više policajaca nego ranije, a i vojska je u redovnim patrolama u toj oblasti.
 
Ekspert za aeronautiku Džerard Felcer je, govoreći o mogućim uzrocima pada aviona, rekao da će istražitelji morati da odgovore kako je bomba dospela u avion, ukoliko se pokaže da je u pitanju bombaški napad. Felcer navodi da je "uvek moguće uneti bombu u avion jer je stoprocentna zaštita nemoguća".
 
Takođe, kako kažu stručnjaci, tehnički problem bi dao vremena posadi da reaguje i pošalje nekakav signal. Zvaničnici su oprezniji u ocenama, ali niko dosad nije isključio mogućnost terorističkog napada.
 
Francusko tužilaštvo pokrenulo istragu
 
Francusko državno tužilaštvo saopštilo je da je pokrenulo istragu. Tužilaštvo ističe da se "u ovom trenutku nijedna pretpostavka ne smatra verovatnijom od druge i da nijedna zasad nije isključena".
 
Istovremeno egipatske bezbednosne vlasti, istražujući mogućnost da je pad aviona posledica terorizma, vrše bezbednosnu proveru putnika kako bi utvrdili da li je neko od njih bio povezan sa ekstremistima.
 
Snimak gorućeg aviona na internetu 
 
Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se zapalio avion "Idžiptera". Svedoci navode kako su u trenutku nesreće videli "veliku vatrenu loptu na nebu". Zasad nema potvrde da je snimak autentičan.
 
Avion egipatske kompanije "Idžipter" sa 66 putnika i članova posade leteo je na liniji Pariz-Kairo kad je nestao sa radara iznad Mediterana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet