Masakr nad Jermenima proglašen genocidom, Turska povlači ambasadora iz Nemačke

Nemački parlament izglasao je rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. i 1916. godine proglašen genocidom.

Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan, a jedan protiv.

Ovakav potez nemačkog parlamenta je bio očekivan, a podržala ga je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije prisustvovala sednici.

Član Levičarske partije Gregor Gisi, koji je kritikovao turske postupke prema Kurdima, rekao je da je “Nemačka bila istorijski saučesnik“ i da je dužna da prepozna masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu.

“Moramo ovo nazvati onako kako jeste – genocid. Bundestag ne bi trebalo da dozvoli da ga Turska ucenjuje“, rekao je on.

Vesti o odluci nemačkog parlamenta stotine pristalica jermenskog naroda dočekale su s olakšanjem ispred Bundestaga.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je ranije da bi bilo “iracionalno“ za nemački parlament da odobri takvu rezoluciju, koja će testirati prijateljstvo između dve zemlje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan već je upozorio da bi se odnosi između Ankare i Berlina pogoršali ukoliko Nemačka prizna zločin nad Jermenima kao genocid.

Ankara je ranije pokrenula jaku kampanju protiv ove rezolucije koja je uključivala i slanje elektronske pošte nemačkim ministrima, međutim, u nekim od tih poruka zastrašivali su političare i pretili novinarima.

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze s Ankarom, između ostalog, i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP. Bundestag o rezoluciji glasa u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok vlada velika napetost povodom mnogih pitanja, uključujući ljudska prava.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Nemačka je 28. zemlja koja je priznala genocid nad Jermenima, a među njima su Francuska i Rusija.

Kako prenose zapadni mediji, Nemačka je već pripremila odgovor za turske zvaničnike.

Turska povlači ambasadora: "Rezolucija istorijska greška"

Turski zamenik premijera Bašbakan Jardimkalari izjavio je da je Nemačka usvajanjem rezolucije o zločinu nad Jermenima napravila "istorijsku grešku".

Ovakvu odluku Bundestaga osudili su i drugi zvaničnici Turske.

Portparol turske vladajuće AKP Jasin Aktaj kaže da je rezolucija nemačkih poslanika ozbiljno narušila odnose između Berlina i Ankare.

Rezolucijom se ubijanje Jermena iz 1915. godine, koje su počinile otomanske snage, proglašava "genocidom".

Rojters prenosi da je Aktaj to izjavio komentarišući u direktnom prenosu na turskoj televiziji to što je nemački Bundestag danas uz ogromnu većinu glasova podržao rezoluciju koju ova agencija naziva simboličnom.

"Turska vladajuća Partija pravde i razvoja planira da turskom parlamentu iznese deklaraciju protiv ovog glasanja", naveo je izvor iz ove stranke Rojtersu.

Turski premijer Binali Jildrim osudio je usvajanje rezolucije kao "iracionalno" i "smešno" rekavši da to stavlja na probu prijateljstvo između partnera u NATO, prenosi Rojters.

  • Uvertira

    02.06.2016 23:32
    @Kaligula
    Jako smešno, proći će preko Srbije. Kada komšije dignu ograde ima da nam se nasele kod granice. Malo mi je smešno da se Nemačka pita za genocid, ali u svakom slučaju dovoljno je jaka da ne pristaje na ucene Turske. Turska se mnogo osilila, sarađuju sa ISIS-om i Evropom, učestvuju u ovoj seobi naroda... Treba joj stati na put.
  • Kaligula

    02.06.2016 20:01
    E sad lepo Turkci puste mali milion izbeglica u EU bu ha ha - kakva pozicija za Merkelovu i kakvi su svi oni zajedno idioti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet