Sud: Bez zatvora za ilegalni prelazak granice unutar Šengen zone

Zemlje članice Evropske unije ne mogu da stave ilegalne migrante iza rešetaka zato što su prešli granicu unutar Šengen zone, odlučio je danas Evropski sud pravde u Luksemburgu.
Propisi EU onemogućavaju zatvaranje migranata koji nisu iz 28-članog bloka, koji su nezakonito prešli granicu, ukoliko oni nisu podvrgnuti proceduri deportovanja, saopštio je Evropski sud.
 
Najviši sud EU doneo je ovu odluku baveći se slučajem Seline Afum iz Gane, koju je francuska policija uhapsila u autobusu u Evrotunelu ispod Lamanša, na putu za Britaniju, pošto je koristila tuđi pasoš. Francuska policija ju je stavila u pritvor zbog ilegalnog ulaska u Francusku, a potom zatražila od Belgije da je primi nazad, u skladu sa propisom o readmisiji.
 
Evropski sud, koji je doneo presudu nakon što je Afum podnela žalbu na odluku da bude stavljena u pritvor, zaključio je da je takav potez francuskih vlasti protivan "direktivi o vraćanju" EU ili zakonima o deportovanju migranata. "Direktiva o vraćanju onemogućava državljaninu zemlje koja nije članica EU, koji nije podvrgnut proceduri vraćanja, da bude stavljen u zatvor samo zbog toga što je ušao na teritoriju neke države članice EU ilegalnim putem, preko unutrašnje granice Šengen zone", navodi se u saopštenju suda.
 
Šengen zona, koja obuhvata 26 evropskih zemalja, našla se pod jakim pritiskom najveće migracione krize sa kojom se kontinent suočio od Drugog svetskog rata. Pred prilivom više od miliona migranata i izbeglica u proteklih godinu i po dana, mnoge zemlje Šengen zone su vratile pogranične kontrole koje su ukinute pre 10 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet