Najmanje 14 dece stradalo u nevremenu u Rusiji

Broj žrtava nesreće na jezeru u ruskoj oblasti Karelija porastao je na 15, od kojih su 14 deca i jedan instruktor, saopštio je danas portparol Ministarstva za vanredne situacije za severozapad Rusije.

Njegovu izjavu prenela je ruska agencija Tas s. Prema prvim podacima Istražnog komiteta, decu i instruktore iz rehabilitacionog kampa "Park-hotel Sjamozero", koji su bili u čamcima zatekla je oluja na jezeru, preneo je Sputnjik.

Tokom plovidbe po Sjamozeru u Prjažinskoj oblasti Karelije, čamci su se prevrnuli i potonuli. Petoro dece je hospitalizovano, a jedan od instruktora je uhapšen.

"Kako je ranije saopšteno, jedan osumnjičeni je već uhapšen. U ovom trenutku tragamo za još dvojicom koji se kriju od istražnih organa i istražujemo ko je neposredno učestvovao u organizaciji odmora dece", rekao je zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

On je dodao da saoseća sa svim roditeljima dece koja su poginula zbog "aljkavosti i gluposti odraslih kojima su oni poverili najdragocenije - život i zdravlje svoje dece".

Prema Markinovim rečima, istragom je utvrđeno da je odmor dece u Kareliji organizovala firma "Park-hotel Sjamozero".

Žrtve su, prema prvim podacima, bila deca bez roditeljskog staranja i deca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina, saopšteno je u pres-službi Rosturizma.

"Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo bezbedno izlaziti na vodu", naveli su u Rosturizmu.

Potraga za nestalima se izvodi uz pomoć helikoptera Mi-8 i Ka-32 Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Ranije je saopšteno da je grupa od 49 ljudi, među kojima je bilo od 12 do 15 dece, nestala u oluji na jezeru Sjamozero u Kareliji.

Policija je saopštila da je potonuo brod sa tinejdžerima. "Grupa od 49 dece je otišla u subotu 18. juna na splav. Grupa nije bila registrovana u Ministarstvu za vanredne situacije. U grupi se nalazilo od 12 do 15 dece sa pratnjom. Tokom noći oni su upali u oluju. Ima poginulih", saopštila je načelnica uprave za turizam Ministarstva kulture Karelije Jekaterina Biktimirova.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su, prema prvim informacijama, poginula deca iz Moskve.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.