Rim dobio prvu gradonačelnicu

Rim je, sudeći prema prvim rezultatima izlaznih anketa drugog kruga lokalnih izbora, dobio prvu gradonačelnicu - Virdžiniju Rađi.

Prema nezvaničnim rezultatima, Rađi je kao kandidat populističkog Pokreta pet zvezda (M5S) dobila 60 odsto glasova u odnosu na Roberta Đaketi iz Demokratske partije premijera Matea Rencija. Ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti Rencija.

Inače, Pokret M5S je osnovao komičar Bepe Grilo, a Rađi, 37-godišnja advokatica i lokalni odbornik, uspela je da za samo nekoliko meseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica italijanske politike.

Ona je u prvom krugu osvojila 35,2 odsto glasova, ostavivši iza sebe kandidata Rencijeve stranke zahvaljujući kampanji u kojoj se zalagala za ukidanje privilegija za zvaničnike i borbu protiv korupcije. Pobeda te fotogenične brinete bi predstavljala veliki udarac za premijera Rencija, ističu analitičari.

Rencijeva Demokratska stranka (PD) je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpela neuspeh. Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, su četiri najveća grada u Italiji.

Pažnja je u najvećoj meri usmerena ka Rimu, ali i finansijskoj prestonici Milanu, kao i tracidionalnom uporištu PD-a Torinu.

  • Terješkova

    20.06.2016 12:21
    Ako je ko naša... Ode mast u propast!!
  • Zivan

    20.06.2016 09:09
    Zena izgleda super, u izbornoj kampanji nasla je teme kojima je privukla biracce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet