Stotine hiljada komada ilegalnog oružja, nova akcija dobrovoljne predaje

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je pokrenulo akciju dobrovoljne predaje naoružanja za koje ne postoji dozvola.
Kalašnjikov napadača iz Žitišta samo je jedan od 200.000 do čak 900.000 komada ilegalnog oružja u Srbiji, pokazuju procene MUP-a. U tromesečnoj akciji legalizacije prošle godine građani su policiji predali oko 7.500 hiljada pištolja, bombe, među kojima 15 neispaljenih zolja, više od 280 automatskih pušaka i 32 škorpiona.
 
"Automatsko oružje nije nikada, niti će biti dozvoljeno. Zakon o oružju je dobar i po evropskim standardima. Problem je i dalje veliki broj oružja u ilegalnom posedu", kaže za RTS Monika Lajhner iz Centra za kontrolu malokalibarskog oružja.
 
Građani ponovo, bez kazne za nelegalno posedovanje, u naredna četiri meseca, mogu da predaju policiji neprijavljeno oružje.
 
Oni koji zatraže legalizaciju, a MUP proceni da imaju opravdani razlog za to, mogu da registruju oružje. Do novembra ne moraju da dokažu njegovo poreklo. Pored uverenja da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da su obučeni da koriste oružje i da su platili taksu - moraju da prođu lekarski pregled. Tu je ključna reč psihologa, uvereni su stručnjaci.
 
U legalizaciji 2007. godine građani su predali 8.500 komada oružja. Uspešnija je bila akcija 2003. kada je predato 48.000 komada različitog naoružanja.
  • Puskar

    03.07.2016 19:40
    Zapitajte se zasto ?
    Gradjani koji legalno poseduju licno naoruzanje dovijaju se na razne nacine da ga se rese i po potrebi nabave nelegalno a, zasto ?
    Drzava, umesto da stimulise legalizaciju , radi sasvim suprotno.
    Gradjani plate silne takse za dobijanje dozvole za drzanje licnog naoruzanja,plate obuku u rukovanju istim koja je uslov za dobijanje dozvole , plate i lekarsko uverenje i na kraju plate i oruzije. Onda dolazi ono sto se granici sa zdravim razumom. Svake godine taksa na posedovanje oruzija u iznosu od 3.300 dinara, kao da to oruzije vlasniku donosi nekakvu materijalnu korist. Svakih 5 godina novo lekarsko uverenje.
    Naravno neki gradjani s pravom ce postaviti pitanje sta ce kome oruzije u kuci ? Pa razloga je dosta od ljubavi prema oruziju, porodicnoj tradiciji,dragoj uspomeni na pretke i sl.
    Cinjenica je na zalost da je glavni razlog licna zastita i zastita porodice od sve veceg porasta kriminala i psihopata u nasem okruzenju, i neefikasnost rada drzavnih organa,na zalost.
  • Gradanin

    03.07.2016 13:14
    Pitam...
    Kada ce ministarstvo unutrasnjih poslova pokrenuti akciju vracanj nelegalnih doktorskih diploma?Neznanje je najuboitije oruzje. De pokazite prime Vi kji imate takve diplome, i sa koima javno masete.ï

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.