Biskup podneo ostavku zbog pedofilije

Papa Franja prihvatio je ostavku brazilskog biskupa koji je optužen za "zatvaranje očiju" u slučaju osumnjičenog sveštenika pedofila u svojoj biskupiji, objavio je danas Vatikan.

Papa Franja prihvatio je ostavku brazilskog biskupa koji je optužen za "zatvaranje očiju" u slučaju osumnjičenog sveštenika pedofila u svojoj biskupiji, objavio je danas Vatikan.

Vatikan je saopštio da je Franja prihvatio ostavku biskupa Alda di Cilloa Pagotta (66) iz Paraibe, navodeći deo crkvenog zakona po kojemu su biskupi obavezni da daju  ostavku ako su bolesni ili zbog nekog "vanrednog razloga".

Pagotto bi pod normalnim okolnostima ostao biskup dok ne navrši 75 godina. Prošle mu je godine Crkva oduzela sva ovlašćenja dok se ne završi istraga. Pagotto  je bio optužen da je u svojoj biskupiji dopustio rad sveštenicima koji su odbijeni na drugim mestima u Brazilu  jer su osumnjičeni za zlostavljanje dece.

Papa Franja je prošlog meseca objavio ukaz po kojemu su biskupi koji su zanemarili slučajeve seksualnog zlostavljanja mogli biti predmet istrage i uklonjeni s dužnosti ako sami ne ponude ostavku, prenela je Hina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet