VIDEO: Desetine hiljada građana Venecuele ide u Kolumbiju po hranu i lekove

Čitavi karavani porodica iz Venecuele danas satima putuju kroz područje gde deluju bande, da bi prešli u susednu Kolumbiju i kupili hranu i lekove, čega nema dovoljno u njihovoj zemlji.

I ovog vikenda, kao i prošlog, socijalistička vlada Venecuele je privremeno otvorila dugo zatvorenu granicu s Kolumbijom, i već u zoru je pred prelazom bio kilometarski red automobila i autobusa od kojih su neki dotle putovali i po osam sati.

U subotu je 35.000 Venecuelanaca radi kupovine prešlo granicu kroz područje koje vlada Kolumbije naziva "humanitarnim koridorom".

Vlada Venecuele je pre godinu dana zatvorila sve granične prelaze da bi suzbila šverc preko granice dugačke 2.219 kilometara, gde deluju krijumčari, gerila, paravojne jedinice i šverceri droge.

Vlada je tvrdila da špekulanti izazivaju nestašice u Venecueli kupujući po subvencioniranim cenama hranu i gorivo, i švercujući ih u Kolumbiju, gde ih prodaju znatno skuplje. Uprkos zatvaranju granice, nastavilo se pogoršavanje nestašica u Venecueli, uz trocifrenu inflaciju, ograničenje raspolaganja devizama i restrikcije uvoza i investicija, sve pogoršano naglim padom međunarodnih cena nafte koja je osnova finansiranja državnog budžeta.

Vlada Venecuele odgovornost za nestašice i humanitarnu krizu prebacuje na svoje političke neprijatelje i švercere.

Državna TV je danas emitovala snimke nekih od Venecuelanaca koji se praznih ruku vraćaju iz Kolumbije, govoreći da su cene naduvane i da se susedi loše odnose prema njima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.