Ovogodišnji jun najtopliji još od 1880.

NASA je saopštila kako je prethodni mesec, jun, bio za 0,9 stepeni topliji od proseka i najtopliji jun od kako se vodi evidencija od 1880. godine.

S obzirom na to da letnje temperature ne jenjavaju, jun 2016. godine je zabeležen kao 14. uzastopni mesec rekordne vrućine.

Prema podacima dve američke agencije - NASA-e i Noaae, ovaj podatak oborio je prethodni rekord postavljen 2015. godine. Prosečna temperatura na Zemlji bila je 16,4 stepena Celzijusa, što je za 0,9 stepeni toplije od proseka. Glavni naučnik NASA-e za klimu Gevin Smit izjavio je da je 2016. do sada bila najtoplija godina, gotovo 1,5 stepeni toplija nego u predindustrijsko vreme.

Međunarodnim sporazumom iz 2015. godine postavljen je cilj da se spreči zagrevanje Zemlje za 1,5 stepeni. Naučnici Smit i Krauč procenjuju da će 2016. biti najtoplija godina od kada se meri temperatura, treću uzastopnu godinu. Nivo leda na Severnom ledenom okeanu se takođe smanjio na rekordan nivo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet