Odobreno vanredno stanje u Turskoj, Erdoganu široka ovlašćenja

Turski parlament odobrio je tromesečno vanredno stanje i sveobuhvatna ovlašćenja predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu posle neuspelog pokušaja vojnog puča.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus najavio je da će Turska slediti primer Francuske i nakon uvođenja vanrednog stanja privremeno suspendovati primenu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Od 550 poslanika Parlamenta Turske, 356 je glasalo za odobrenje tromesečnog vanrednog stanja širom Turske, dok je 115 bio protiv. Vladajuća Stranka pravde i razvoja, koju je osnovao Erdogan, a na vlasti je od 2002. godine, u parlamentu ima većinu od 317 poslanika.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je sinoć proglasio tromesečno vanredno stanje usled prošlonedeljnog neuspelog vojnog puča i istakao da će to omogućiti vlastima da efikasnije rade na izvođenju odgovornih za puč pred lice pravde, preneo je Rojters. Francuska je uvela vanredno stanje nakon terorističkih napada u novembru prošle godine, kad su islamisti u Parizu ubili 130 ljudi.

Zamenik turskog premijera Kurtulmus je u izjavi za tursku televiziju NTV rekao ranije da bi zvanična Ankara mogla da ukine vanredno stanje već za mesec ili mesec i po. Dodao je da je tokom pokušaja vojnog puča bilo "strukturnih i individualnih" obaveštajnih propusta i da je u toku rad na reorganizaciji vojske, prenela je NTV.

Savet Evrope saopštio je da su turske vlasti obavestile generalnog sekretara te organizacije Torbjorna Jaglanda da će zbog vanrednog stanja suspendovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Suspendovanje Konvencije u vreme javne opasnosti koja preti naciji predviđeno je članom 15. Konvencije, što su druge zemlje članice SE činile u prošlosti, navodi se u saopštenju. SE navodi da se prema članu 15 suspenzija ne može odnositi na deo Evropske Konvencije o pravu na život (član 2), zabranu nehumanog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (član 3), zabranu ropstva (član 4) i zabranu kažnjavanja mimo zakona (član 7).

"Važno je napomenuti da će Evropska konvencija o ljudskim pravima nastaviti da se primenjuje u Turskoj, gde će se vlada pozvati na član 15 kako bi suspendovala Konvenciju u pojedinačnim slučajevima", saopšteno je iz SE.

Kako se navodi, Evropski sud za ljudska prava odlučiće da li zahtev ispunjava kriterijume iz Konvencije, naročito kriterijume o proporcionalnosti preduzetih mera.

"Vanredno stanje u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima"

Ambasada Turske u Beogradu saopštila je da vanredno stanje neće uticati na elementarna prava i slobode građana i da će na efikasan način štititi ustavni poredak, kao i osnovna prava i slobode.

Odluka o vanrednom stanju doneta je u skladu sa Ustavom i punim poštovanjem Evropske konvencije o ljudskim pravima. "Vanredno stanje je mera koju predviđa međunarodni zakon i koju preduzimaju mnoge države kada se suočavaju sa neposrednom pretnjom bezbednosti i miru, kao što je slučaj sa Francuskom koja je nedavno produžila vanredno stanje na celoj svojoj teritoriji za još šest meseci", navodi se u saopštenju Ambasade Turske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet