Izbačen iz aviona zato što je musliman

Jedan musliman je uklonjen iz aviona kompanije American Airlines nakon što mu je stjuardesa rekla "Pratim te".

Stjuardesa u avionu kompanije American Airlines jednom je putniku, zaključivši na osnovu njegovog imena da je musliman, kazala kako će ga posmatrati. Ovaj incident se dogodio u decembru prošle godine, ali je tek sada dospeo u javnost, piše "Telegraph".

Veće za američko-islamske odnose (CAIR) podnelo je žalbu Američkom odeljenju za transport, optuživši kompaniju American Airlines za diskriminaciju.

U pismu koje je ovo veće uputilo 20. jula advokatica Maha Sajed piše:

"Nakon što je gospodin Radvan seo na svoje mesto, stjuardesa je glasno najavila: 'Muhamed Ahmed Radvan, sedište 25-A: Pratim te'. Svi putnici mogli da je čuju. Nakon otprilike jednog minuta stjuardesa je ponovila svoju izjavu, ovaj put dodavši: 'Muhamed Ahmed Radvan, to je veoma dugo ime, sedište 25-A, posmatram te".

Radvan joj je navodno tada prišao i upitao za razlog takvog njenog ponašanja. Odgovorila je da na takav način posmatra i sve ostale putnike, dodavši kako je on "preosetljiv".

Nakon razgovora s ostalim osobljem, Radvan je ispraćen iz aviona.

"Zbog diskriminacije osoblja u kompaniji American Airlines, Radvan je morao da rezerviše kasniji let sa drugom aviokompanijom. S obzirom na porast antimuslimanske retorike i mržnje, ovakva diskriminatorska i opasna ponašanja ne bi trebalo da budu tolerisana. Svi putnici bi trebalo da budu tretirani na jednak, nediskriminatorski način, bez obzira na njihovo religiozno opredeljenje ili etničku pripadnost", stoji u pismu.

Advokatica Maha Sajed dodaje kako je ovaj incident posebno zabrinjavajući u svetlu islamofobije koja je zavladala u čitavom svetu, navodeći primer još jednog slučaja u kojem je osoblje jedne aviokompanije muškarca u "bliskoistočnoj nošnji" uklonilo iz aviona bez objašnjenja.

Portparol kompanije American Airlines negirao je da se dogodio incident i izjavio kako su "detaljno ispitali slučaj i ustanovili da nije bilo nikakve diskriminacije".

  • Slave

    26.07.2016 12:34
    Zapadne vrednosti!
  • djura

    26.07.2016 10:33
    Ispraca mama Fata sina Muju za Ameriku i savetuje ga: "Sine Mujo, kada udjes u avion ti kazi BUJRUM, ako ti ko odgovori, a ti bez iz aviona!".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.