Černobil će biti pretvoren u ogromni solarni park

Ukrajinske vlasti žele da pretvore Černobil, mesto jedne od najvećih ljudskih i ekoloških katastrofa u istoriji, u ogromni solarni park.

Ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak u toj viziji ima podršku velikih investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

"Očigledno je da se ovo zemljište ne može koristiti za poljoprivredu", rekao je on zbog čega će, kako je objasnio, kupovina terena za solarni park biti prilično jeftina. Istovremeno "nivo radijacije je veoma opao za poslednjih 30 godina", dodao je on.

Posle havarije u nuklarnoj centrali u Černobilu 1986. godine hiljade ljudi je umrlo, a ta zona na severu Ukrajine je ostala bez stanovnika, s izuzetkom nekolicine starih domaćinstava. Područje oko centrale je za poslednjih 30 godina postepeno prekriveno bujnom šumom.

Ukrajina smatra da se oko 6.000 hektara zemljišta sada može ispuniti solarnim panelima koji bi jednog dana proizvodili isto toliko energije kao nekadašnjji reaktor u Černobilu.

EBRD je već saopštila da će podržati taj projekat ukoliko Ukrajina nađe investitore za prvu fazu radova koja košta oko milijardu dolara.

Ukrajina želi da postane energetski nezavisna od Rusije nakon revolucije kojom je svrgnuta vlast u Kijevu, sukoba ukrajinskih i proruskih snaga i pripajanja Krima Rusiji. Oko 50 odsto energije još uvek se proizvodi u nuklearnim centralama, a ostatak u termocentralama, dok solarna energija čini samo jedan odsto.

  • Zivan

    08.08.2016 10:09
    Ideja je zanimljiva i bila bi mnogo bolje prihvacena ako bi se razvijala nezavisno od prenaglassene tezznje Ukrajine da se, bez obzira na finansijsku cenu, energetski potpuno odvoji od Rusije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet