Sutra ponovo o kandidatima za genseka UN, Jeremić u vrhu

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN sutra će se ponovo izjašnjavati o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, među kojima je i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

To je peti krug neformalnog izjašnjavanja i poslednji u kome se ne zna kako su glasale zemlje s pravom veta.

Dosad su se sve članice izjašnjavale sa "ohrabruje", "ne ohrabruje" ili "uzdržan", a od šestog kruga glasanja, najverovatnije 3. oktobra, stalne članice Saveta bezbednosti UN glasaće na listićima u boji, pa će odmah biti jasno ko od kandidata može da očekuje veto.

Posle četvrtog kruga izjašnjavanja 9. septembra bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš zadržao je vođstvo, drugi je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, a treći Vuk Jeremić.

Peta runda glasanja biće održana nakon generalne debate u Generalnoj skupštini UN koja je u protekloj sedmici okupila lidere više od 140 zemalja, što je bila prilika i za lobiranje o kandidatima za nalsednika Ban Ki Muna.

Uoči izjašnjavanja UN su objavile neformalnu, ilustrativnu tabelu na kojoj su sabrani glasovi koje je u četiri dosadašnja kruga izjašnjavanja osvojio svaki od kandidata. Na toj listi Gutereš je prvi sa najviše (46) pozitivnih i najmanje negativnih (7) glasova, Jeremić je drugi (33 i 18), a Lajčak treći (28 i 18).

Savet bezbednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izađe sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Veruje se i da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena, jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet