Od šverca migranata zarada šest milijardi dolara, Turci glavni među krijumčarima

Dok je evropska javnost sa zaprepašćenjem saznala da se kod obala Egipta ponovo udavilo 163 migranta, a nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da će i s Egiptom i nekim afričkim zemljama EU sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom.

Europol, policijska agencija EU, takođe je obelodanila da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara, da se "veliki deo prometa tog novca odvija ilegalnim bankarskim kanalima, ali organizovani kriminal, krijumčari široko koriste i legalni biznis s novcem".

Turci su najbrojniji među 40.000 organizovanih kriminalaca koji švercuju migrante, a među njima su i Bugari, Egipćani, Sirijci, Iračani, Poljaci, Pakistanci, Rumuni, Tunižani, Srbi i stanovnici Kosova.

Ima 230 "žarišta", mesta preko kojih se švercuju migranti u Uniju, a glavne "vruće tačke" izvan EU su Izmir, Istanbul, Misrata, Tripoli, Bengazi, Aman, Bejrut, Alžir, Kazablanka, Oran i Kairo.

"Vruće tačke" unutar Evropske unije su, kazuju podaci Europolovog centra za suzbijanje ilegalne imigracije: Atina, Solun, Kale, Pasau, Beč, Budimpešta, Minhen, Rim, Torino, Milano, Zebriž, Pariz, Madrid, Stokholm, Varšava i Hamburg.

Angela Merkel, na skupu zemalja "balkanske rute izbeglica" juče održanom u Beču, koji nije dao nikakve opipljive rezultate, rekla i da će EU agencija za zaštitu spoljnih granica Fronteks poslati osoblje i na grčko-makedonsku granicu, dok je austrijski kancelar Kristijan Kern naglasio da EU "mora obezbediti svoje spoljne granice, jer moramo biti mi ti koji odlučujemo ko dolazi u Evropu, a ne krijumčarske organizacije".

Policijska agencija EU je navela da su, posle zatvaranja "zapadnobalkanske rute" za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu veštinu u prilagođavanju i, "uz znatno veće cene usluga", otvorile nove puteve iz severa Afrike, mada brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

Egipatske vlasti i vlasti država na severu Afrike imaju podatke da samo u Egiptu sada ima pet miliona ilegalnih imigranata, na obalama Libije 400.000 migranata, iz zemalja tog područja koji čekaju da se dokopaju Evrope i da je među njima sve više maloletne dece koja su žrtve seksualnog nasilja i svakojakog tlačenja.

Egipatski zvaničnici su rekli da se za odlazak nekog migranta, uključujući decu, u EU krijumčarima plaća između 3.000 i 5.000 dolara.

Utvrđeno je i da "teroristi moguće koriste sredstva od šverca migranata da bi postigli svoje ciljeve" i da "je sve veća opasnost da strani teroristički borci iskoriste priliv migranata da bi ušli u Evropsku uniju". Takođe je ukazano na činjenicu da je "korupcija ključni činilac za krijumčaranje migranata" i da su "tipični primeri korupcije podmićivanje policajaca i carinika da bi se omogućio prelazak granica bez provere".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet