Štajnmajer: SAD i Rusija stvorile situaciju opasniju od Hladnog rata

Rastuće tenzije između SAD i Rusije su stvorile situaciju koja je opasnija od Hladnog rata, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer.

Frans pres navodi da su se odnosi SAD i Rusije "strmoglavo pogoršali" nakon što je dogovoreno primirje u Siriji propalo za manje od nedelju dana i nakon američke optužbe Damaska i Moskve za "ratne zločine" u Alepu. Više od 250.000 ljudi živi pod konstantnom paljbom u delovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, koje od početka ofanzive na ovaj grad gotovo svakodnevno bombarduje sirijska vojska uz podršku Rusije, navodi agencija.

"Nije istina da ovo liči na Hladni rat. Današnja vremena su drugačija, mnogo opasnija", rekao je Štajnmajer u intervjuu za nemački magazin Bild.

Volfgang Išinger, koji je bio posrednik OEBS-a za Ukrajinu, izjavio je da postoji "velika opasnost od vojnog sukoba".

"Ta opasnost decenijama nija bila ovako jaka, a poverenje između istoka i zapada nikada nije bilo ovako slabo", rekao je Išinger.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas glasa o rezolucijama o Siriji koje su podnele Francuska, koja poziva na okončanje vazdušnih napada na Alepo, i Rusija kod koje se ne pominje zaustavljanje bombardovanja.

U ratu, koji je ušao u šestu godinu, do sada je ubijeno najmanje 300.000 ljudi. Rat pokušavaju da zaustave dve sukobljene strane: Rusija, koja podržava vladu sirijskog predsednika Bašara Al Asada i zapadnih sila koje podržavaju opozicione pobunjenike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.