Papa Franja imenovao 17 novih kardinala

Papa Franja je danas imenovao 17 novih kardinala, od kojih je njih 13 mlađe od 80 godina pa time imaju pravo da glasaju na sledećoj konklavi, na kojoj će se birati njegov naslednik.

Među novim kardinalima su i trojica Amerikanaca, uključujući čikaškog nadbiskupa Bleza Kupića i nadbiskupa Indijanapolisa Džozefa Tobina.

Ostali kardinali potiču iz najrazličitijih krajeva sveta, pa su tako Afrika, Okeanija, Azija i Južna Amerika daleko zastupljeniji od Evrope, koja je dugo vremena dominirala Kolegijumom kardinala, navodi američka agencija.

Jedan novi kardinal je iz Italije, a njega je papa Franja postavio za ambasadora "voljene i izmučene Sirije".

Poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da će 17 novih kardinala biti zvanično "unapređeni" na skupštini kardinala 19. novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet