Papa Franja proglasio gaučo sveštenika za sveca

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja proglasio je za sveca argentinskog "gaučo sveštenika" iz 19. veka Hose Gabrijela del Rosario Broćera, poznatog po tome što je na svojoj mazgi Malakari obilazio zabačene delove zemlje i pomagao siromašnima.

Broćero je kanonizovan zajedno sa još šest sveštenika tokom poslednje velike mise Svete godine milosrđa.

Rođen 1849. godine u Kordobi, Broćero je bio jedan od najpoznatijih katoličkih sveštenika u Argentini, a umro je 1914. godine posle višegodišnje borbe sa leprom, koju mu je navodno preneo jedan vernik.

Papa Franja, prvi rimokatolički poglavar u istoriji koji potiče iz Argentine, proglasio je Broćera blaženim 2013. godine, neposredno posle dolaska na tron svetog Petra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet