Ruska vojska optužila SAD i koaliciju za ratne zločine

Ruska vojska optužila je međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama da je kriva za ratne zločine u udarima u Iraku gde su stradali civili kod grada Kirkuka na severu zemlje.

U vazdušnom napadu čija je meta bio šiitski grad Dakuk, 50 kilometara od Kirkuka juče je stradalo 17 civila.

U današnjem saopštenju portparol ruske vojske Igor Konašenkov osudio je vazdušne napade međunarodne koalicije u mestu Dakuk, kod Kirkuka, u kojima je prema njemu bilo desetine mrtvih civila, uključujući žene i decu.

On je rekao da prema informacijama kojima raspolaže ruska vojska, grupa Islamska država nije prisutna u tom gradu.

"Više puta smo primetili da takvi smrtonosni udari... koji imaju sve znake ratnih zločina, postaju takoreći svakodnevna praksa aviona medjunarodne koalicije", navodi se u saopštenju ruske vojske.

Konašenkov je rekao da su u napad uključena dva aviona koalicije predvođene SAD i da su zamenili pogrebnu povorku za ekstremiste Islamske države te je dodao da su venčanja, pogrebne povorke, bolnice i humanitarni konvoji suviše često meta koalicije.

Evropska unija i francuski predsednik Fransoa Oland poslednjih dana optužili su Rusiju za "ratne zločine" zbog vazdušnih napada na sirijski grad Alep, u kojima su do uspostavljanja humanitarnog primirja u četvrtak, prema njihovim navodima, stradali brojni civili.  

  • Mirotvorci

    23.10.2016 00:25
    Milosrdni
    NATO na bliskom istoku koristi čak i municiju sa osiromašenim uranom. Rusi se drže klasike i svojih ,,MALJUTKI,, koje te sprže na licu mesta pa se ne patiš dugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.