Povećano nasilje nad LGBT zbog jačanja desnice u Evropi

Evropa je ostvarila ogroman napredak u pravima seksualnih manjina od 1990-ih, ali je on više nego ikad ugrožen porastom netolerancije, ocenjuju aktivisti LGBT zajednice sa evropskog kontinenta okupljeni ovog vikenda na Kipru.

Ostvaren je napredak koji nije mogao da se zamisli 1996. godine, pozdravila je Organizacija ILGA-Evropa koja se zalaže za jednaka prava homoseksualaca, lezbijki, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGTI), povodom proslave svoje 20. godišnjice u Nikoziji.

Napredak je obeležen time što su u više država usvojeni zakoni koji dozvoljavaju istopolne brakove, ili dozvoljavaju transseksualnim osobama da legalno izaberu svoj pol. Međutim, aktivisti koji su učestvovali u skupu na Kipru izrazili su žaljenje zbog rasta reakcionarnih struja i govora mržnje koji prema njima, dovode do porasta broja napada na LGBT osobe.

To je na primer slučaj u Poljskoj, gde je porasla učestalost takvih napada od dolaska na vlast konzervativnih populista stranke Pravo i Pravda u oktobru 2015. godine, navelo je poljsko udruženje Kampanja protiv homofobije. Vlada u ovoj državi stvara klimu straha i otpušta funkcionere koji obećavaju prava LGBT osobama. Prostorije te organizacije su više puta gađane ciglama i flašama od početka 2016. godine, a u martu tri muškarca pokušala su da provale unutra i kad nisu uspeli ostali su ispred zgrade i uzvikivali homofobne slogane.

Studija koju je institut CBOS sproveo u Poljskoj 2014. godine, najnovija analiza o tom pitanju, pokazuje da 70 odsto ispitanika misli da su homoseksualni odnosi neprihvatljivi. "Kad vlasti neke zemlje drže govore koji podstiču na mržnju ne dobijate samo uvredljive komentare na Fejsbuku, u jednom trenutku to prerasta u fizičko nasilje", rekla je Agata Šaber.

Docent na Dreksel Univerzitetu u Filadelfiji Filip Ajub smatra da je migrantska kriza izazvala porast retorike nacionalističke desnice, koja sebe predstavlja kao zaštitnika tradicionalnih vrednosti, a pripadnici LGBT zajednice su žrtve te struje.

Populističke vođe u Poljskoj, Madjarskoj i drugim evropskim zemljama predstavljaju prava homoseksualaca kao pretnju porodičnim vrednostima, navodi agencija Frans pres.

U Rumuniji je juče 8.000 ljudi protestovalo u mestu Oradea na istoku zemlje, protiv homoseksualnih brakova uoči predstojeće odluke Ustavnog suda o toj temi koja se očekuje iduće nedelje. U Letoniji zakon protiv homoseksualne propagande ima za cilj da se uklone svi LGBT simboli iz javnosti, što bi moglo da dovede do hapšenja aktivista ako, na primer, nose zastavu duginih boja na nekom skupu.

U Parizu, desetine hiljada demonstranata izašlo je na ulice 16. oktobra, u okviru pokreta Manifestacije za sve (Manif pour tous) koji je učestvovao u peticiji pokrenutoj početkom aprila u sedam zemalja Evropske unije da se u evropske zakone upiše definicija braka kao heteroseksualnog. I to tri godine pošto je u Francuskoj usvojen zakona 2013. kojim se legalizuju brakovi za sve.

Ta inicijativa nazvana "Mama, tata deca" definiše brak kao "stabilnu uniju muškarca i žene".

LGBT osobe njihove sopstvene vođe drže po strani, rekla je izvršna direktorka grupe ILGA-Evropa u Nikoziji Evelin Paradi. "One se osećaju manje sigurnim", rekla je ona.

  • Y

    23.10.2016 23:26
    Normalno!
    Reakcija na nenormalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.