Češka odobrila usvajanje dece u istopolnim brakovima

Češka vlada prihvatila je danas izmene zakona o istopolnim brakovima i poslaće parlamentu predlog da gejevi i lezbijke dobiju pravo da usvoje biološko dete svog partnera u istopolnom braku.

Vlada je na predlog ministra za ljudska prava i legislativu Jiržija Dinstbira mlađeg i ministra pravde Roberta Pelikana reagovala tim izmenama na odluku Ustavnog suda Češke ovog leta, koji je zabranu usvajanja označio za neustavnu.

Pitanjem usvajanja dece u istopolnim brakovima Ustavni sud se bavio na zahtev Gradskog suda u Pragu povodom Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je izbacila sa liste čekanja za usvajanje deteta.

On je figurirao na listi bez problema kao gej pojedinac, ali u trenutku kada je sklopio istopolni brak opština ga je eliminisala sa liste, zato što češki zakon o istopolnim brakovima ne predvidja mogućnost usvajanja dece, čak ni deteta sa kojim u to tzv. registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

"Za homoseksualne parove to je pre svega jednostavniji svakodnevni život. Recimo da mogu da odvedu dete iz obdaništa kući bez pismene saglasnosti drugog partnera, da mogu da dobiju uvid u zdravstvenu dokumentaciju deteta. A u ekstremnom slučaju kada biološki roditelj deteta oboli i umre, da to dete može da ostane tu gde je do sada živelo a ne da mora u sirotište", kazao je Dinstbir.

Ministar je objasnio da se te izmene zakona odnose isključivo na decu u istopolnim brakovima gde je jedan od partnera istovremeno biološki roditelj deteta, što je u ovom trenutku oko 1.000 dece.

Protiv mogućnosti da LGBT osobe u istopolnim brakovima, tzv. registrovanom partnerstvu usvajaju decu izjasnio se najmanji partner u vladajućoj koaliciji Hrišćanska demokratska unija Češka narodna stranka u strahu da će ovo ograničeno pravo otvoriti širom vrata za generalno pravo da homoseksualci ili lezbijke usvajaju decu.

Česi su vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i pravo na registrovano partnerstvo homoseksualnih parova podržava od 2006. godine stabilno oko 70 odsto nacije.

Prema poslednjim anketama, tri petine Čeha smatra da u ovoj konkretnoj situaciji koju je rešavala danas vlada treba dati istopolnim parovima pravo na usvajanje biološkog potomka jednog od njih, ali situacija se radikalno menja kada je u pitanju usvajanje potpuno tuđeg deteta što bi odobrilo svega oko 17 odsto Čeha.

  • Sremac

    25.10.2016 03:36
    Divno..
    Lepa vest. :)
  • Guliver

    24.10.2016 20:12
    Bravo za Češku! Puna podrška! Kod nas svaka marva što voli da se kre*e bez zaštite, pa posle ostavlja bebe po kontejnerima, može da se zove roditelj, ali zato partnerske zajednice koje predano i odgovorno žele da odgajaju svoju decu, decu svojih partnera ili usvojenu (napuštenu/decu bez roditelja), deklarišu kao pedofile i bolesnike. Sramota za zatucanu Srbiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet