Više od 27 miliona Amerikanaca već glasalo

Više od 27 miliona Amerikanaca iskoristilo je mogućnost da glasa pre 8. novembra kada su zakazani predsednički izbori u SAD.

Demokratski glasači su bili brojniji od republikanaca na tom ranijem glasanju u pojedinim američkim saveznim državama, ocenili su stručnjaci i dodali da se tom glasanju odazvao manji broj mladih i Afroamerikanaca, koji čine osnovnu komponentu pobede Baraka Obame na izborima 2008. godine.

Profesor na Univerzitetu u Floridi Majkl Mekdonald ocenio je da na glasače koji su se odlučili da ranije izađu na izbore, nema uticaja ponovno pokretanje afere elektronske pošte Hilari Klinton.

Amerikanci predsednika biraju između 2. i 8. novembra posrednim glasanjem, a ishod ne određuje ukupan broj glasova, nego broj elektora koje kandidati dobijaju u svakoj državi po principu "pobednik nosi sve". Većinom se zna kako će koja država glasati, ali se nekih desetak koleba od izbora do izbora.

Mekdonald je rekao da za sada Klintonova ima prednost u Nevadi, Virdžiniji i Koloradu i dodao bi Trampu bilo potrebno da pobedi u skoro svim ostalim državama da postane predsednik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet