Vatikan ljut zbog izjave sveštenika da su zemljotresi božja kazna za homoseksualnost

Jedan italijanski sveštenik nazvao je nedavne zemljotrese u Italiji "božjom kaznom zbog stupanja u homoseksualne zajednice", što je izazvalo burnu reakciju u Vatikanu.
Sveštenik Đovani Kavalkoli, poznat po svojim ekstremnim stavovima, spornu izjavu dao je u nedelju, kada je centralnu italijansku pokrajinu Umbriju pogodio snažan zemljotres magnitude 6,5. On je za katolički "Radio Marija" rekao da su zemljotresi "božja kazna za uvredu porodice i dostojanstva braka stupanjem u homoseksualne i vanbračne zajednice". 
 
Nekoliko dana kasnije ta radio-stanica se ogradila od te njegove izjave. Kavalkolijeve reči izazvale su oštru reakciju Vatikana, koji je sinoć u saopštenju ocenio da je nazivanje Boga "osvetnikom" deo "paganske tradicije iz prehrišćanskog doba".
 
Državni podsekretar Vatikana, italijanski nadbiskup Anđelo Beču, ocenio je da je ta izjava "uvreda za vernike i skandalozna za ateiste". On je zatražio "oproštaj" od žrtava zemljotresa i poručio da imaju solidarnost i podršku pape Franje.
 
Kavalkoli je, međutim, za drugu radio-stanicu ponovio da su zemljotrese izazvali "ljudski grehovi" i pozvao Vatikan da "preispita svoje učenje".
 
Italija je jedina velika evropska zemlja koja zbog oštrog protivljenja Crkve nije donela nijedan zakon o istopolnim zajednicama, ali je u julu uvela institut građanske zajednice koja nije izjednačena sa brakom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet