Indonezija izabrala transrodnu misicu

Transrodne osobe i gej aktivisti iz cele Indonezije suprotstavili su se talasu mržnje koji je u poslednje vreme upućen seksualnim manjinama i na tajno organizovanoj ceremoniji krunisali Transrodnu mis.
Mali broj novinara obavešten je o mestu događaja u glavnom gradu Indonezije Džakarti, samo nekoliko sati ranije da bi se izbegao pokušaj ekstremnih islamista da spreče održavanje izbora. Zbog rizika da budu otkriveni i mogućeg nasilja organizatori su zamolili prisutne da ne objavljuju ništa preko društvenih mreža tokom trajanja takmičenja.
 
Kienah Tapi (28) koja predstavlja Džakartu pobedila je među 30 takmičarki na izbornoj ceremoniji održanoj u petak uveče. Ona je krunisana Mis Varia Indonezija 2016 i predstavljaće Indoneziju na međunarodnom takmičenju za transrodnu mis koje će biti održano u Tajlandu iduće godine. Reč varia na indonežanskom znači transrodni.
 
"Jako sam srećna i plače mi se. Večeras je početak moje borbe za moja prava kao varija. Želim da se varija prihvati, ceni i razume u našem društvu i da bude jednaka sa drugim Indonežanima, i radiću zaista predano da to postignem", rekla je pobednica Tapi držeći svoj trofej u ruci.
 
Uspešno održavanje ceremonije bio je važan moralni podstrek i samopotvrđivanje za zajednicu koja je sve više pod opsadom.
 
Indonezija je najbrojnija muslimanska nacija i važi kao zemlja gde se primenjuje umereni oblik islama. Međutim ta reputacija tolerancije je uzdrmana protekle godine kada su mediji i verski i politički lideri podsticali predrasude prema lezbejskim, gej, biseksualnim i transrodnim osobama i ukazivali na njih kao na pretnje naciji.
 
Konzervativne snage u Indoneziji žele LGBT populaciju da gurnu nazad na margine društva i da im uskrate prava koja im pripadaju.
  • Marina

    14.11.2016 20:57
    Ma sto se pravis blesav? Frka je oko toga sto se popularise i predstavlja narodu kao uzor i nesto sa cime se zemlja ponosi, a neka spava ko sa kim hoce i radi sto hoce.
  • ...

    14.11.2016 16:57
    ...
    nema komentara? ok.

    zanimljivo da je frka oko toga ko s kim spava .

    a ostalo je u redu, a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.