Turska možda odustaje od ulaska u EU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će sazvati referendum o budućnosti pristupnog procesa, dok EU optužuje Ankaru da se ne drži svojih obaveza.
Do prekretnice je došlo nakon neuspelog državnog udara 15. jula kada je Brisel ljutito kritikovao nemilosrdan obračun vlasti s pučistima i neistomišljenicima a Ankara je optužila Uniju da nije pokazala solidarnost, podseća Hina. Turska je formalno podnela zahtev za članstvom u Evropskoj uniji 1987. a pristupni pregovori su počeli 2005. Nena ambicija da postane deo EU datira još iz '60-ih godina. 
 
Analitičari izjavljuju da uprkos svim problemima obe strane žele da zadrže iluziju pristupnog procesa. Osim toga, Brisel je svestan važnosti sporazuma s Turskom za smanjenje priliva migranata u Evropu. 
 
Turska vlada je saopštila da bi mogla predložiti vraćanje smrtne kazne, što je potez za koji je EU upozorio da bi označio momentalni kraj pristupnih pregovora.  "Na njima je da odluče idu li dalje s Turskom ili bez nje", upozorio je Erdogan nedavno. Međutim, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je posetio Ankaru ove nedelje, rekao je da to nije odluka Evrope ili evropskih prestonica nego Turske. 
 
Ajkan Erdemir iz Fondacije za odbranu demokratije sa sedištem u Vašingtonu rekao je da u Briselu vlada "nevoljnost" u vezi sa prekidom pristupnog postupka s Turskom. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet