Britanci ne žele da plaćaju obnovu Bakingemske palate

Više od 130.000 Britanaca pozvalo je, putem peticije na internetu, britansku kraljevsku porodicu da plati 431 milion evra za obnovu Bakingemske palate.
Prošle nedelje su zvaničnici izneli plan o renoviranju zvanične rezidencije kraljice Elizabete Druge, a da bi se finansirala najveća rekonstrukcija čuvene palate od 1950-ih vlada traži od parlamenta da odobri povećanje godišnjeg iznosa koji vlada izdvaja za podršku kraljici u njenim zvaničnim dužnostima.
 
Ova finansijska sredstva britanskih poreskih obveznika odobrili su premijerka Tereza Mej i ministar finansija Filip Hamond, a parlament bi trebalo da u narednih pola godine to potvrdi. Međutim, britanska javnost nije oduševljena ovim potezom.
 
"Prolazimo kroz nacionalnu stambenu krizu, u krizi je i Nacionalna zdravstvena služba, štednja nameće rezove u mnogim osnovnim službama", kaže Mark Džonson, koji je pokrenuo onlajn peticiju. On dodaje da kraljevska porodica sada očekuje od britanske javnosti da se "još dublje zakopa kako bi se obnovila Bakingemska palata", dok je "kraljevsko bogatstvo neprocenjivo".
 
Slične komentare, uz zaključak da je to sramota, izneli su i drugi potpisnici peticije, koju je do danas potpisalo 132.000 ljudi.
 
Laburistička stranka, glavna opoziciona partija, pozvala je kraljevsku porodicu da pomogne u finansiraju radova, ali nije od nje tražila da plati ceo račun, već je zaključila da je "reč o javnom zdanju i spomeniku nacionalne baštine u koji se mora investirati da se sačuva".
 
Za finansiranje radova na palati potrebno je 431 miliona dolara, odnosno 369 miliona funti, dok je kraljičino bogatstvo procenjeno na oko 340 miliona funti, prema listi bogatih "Sandej tajmsa" iz 2015, što kraljicu čini 302. najbogatijom osobom u Britaniji.
 
Godine 1992, britanska javnost se okrenula protiv kraljevske porodice zbog strahova da će poreski obveznici biti pozvani da plate obnovu Vindzorskog zamka, kraljevske rezidencije nedaleko od Londona, kada je u tom zdanju izbio veliki požar. Tada je kraljica platila 70 odsto troškova i u te svrhe je prvi put za javnost otvorila vrata Bakingemske palate kako bi sakupila dodatne prihode.
 
Renoviranje Bakingemske palate će, kako je predviđeno, trajati 10 godina, a u okviru renoviranja biće zamenjene električna mreža, kanalizacione cevi, sanitarije i sistem grejanja koji su instalirani posle Drugog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.