U Severnoj Koreji trodnevna žalost zbog smrti Kastra

U Severnoj Koreji danas je počela trodnevna žalost zbog smrti lidera kubanske revolucije Fidela Kastra.
Kastro je umro u petak uveče u Havani u 90. godini.
 
Zastave u toj zemlji spuštene su na pola koplja u znak poštovanja prema revolucionarnom lideru, a građani su se okupili na stanici metroa u Pjongjangu gde je postavljena staklena vitrina sa čituljom Kastru.
 
U čitulji je navedeno da je Kastro prvi put posetio Severnu Koreju 1986. godine, a podsetili su i da je Kastru dodeljena nagrada "severnokorejskog heroja" za trud i napore u osnaživanju veza između dve zemlje u borbi protiv američke imperijalističke spoljne politike.
 
Severnokorejski lider Kim Džong UN izrazio je juče saučešće Kubi zbog smrti Kastra podsetivši na dugogodišnje veze dve zemlje.
 
Kuba je uspostavila diplomatske odnose sa Severnom Korejom 1960. godine i ima ambasadu u Havani koju smatra jednim od svojih najpouzdanijih saveznika. Dve zemlje su geografski i kulturno veoma udaljene, ali su našle zajedničku tačku u protivljenju onome što nazivaju "američkom imperijalističkom spoljnom politikom".
 
Veze između dve zemlje su privukle interesovanje medija u julu 2013. godine kada su vlasti u Panamskom kanalu otkrile 240 tona oružja, uključujući borbene avione i projektile sakrivene ispod pošiljke šećera na brodu koji je išao sa Kube ka Severnoj Koreji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.