Stanovnici Venecije žele status manjine

Regionalno veće u Venetu, na severu Italije, odobrilo je kontroverzni zakon kojim se stanovnici Venecije definišu kao manjina, što bi mogao da bude prvi korak ka nezavisnosti regiona.
Zakon je usvojen pre dva dana u Venetu, koji zapravo predstavlja region koji okružuje Veneciju, a prema ovom zakonu, svi oni koji vode poreklo iz regiona biće smatrani nacionalnom manjinom. 
 
Sličan zakon postoji u Južnom Tirolu, koji štiti nemačku manjinu. Ovaj zakon bi značio da bi Venecijanac u nekoj bliskoj budućnosti trebalo da predstavlja etničku pripadnost grupi, te da bi imali svoj jezik, koji bi se učio u školama i koristio u institucijama javne uprave. 
 
Štaviše, to bi moglo da znači da bi zvaničnici morali da polažu ispit na venecijanskom jeziku, što bi bio glavni preduslov da dobiju funkciju. 
 
Inače, venecijanski jezik, koji predstavlja maternji jezik četiri miliona ljudi, ne predstavlja dijalekat jer se razvijao nezavisno od latinskog jezika. On je već zvanično priznat od strane Regionalnog veća kao zaseban jezik, ali ne i od italijanske države. 
 
Ono što je još značajno u vezi sa zakonom o statusu manjine jeste da on može da otvori put ka referendumu o autonomiji regiona, a italijanski mediji to već nazivaju "Venexit". Međutim, postoje velike sumnje da li je ovaj zakon u skladu s Ustavom, što znači da vrlo lako može biti odbačen. 
 
Jedan od razloga odbacivanja zakona o statusu manjine mogao bi biti i taj što se ne zna šta je tačno venecijanski jezik, jer venecijanskim jezikom nazivaju i desetine dijalekata koji se koriste širom regiona Veneto. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.