VIDEO: Na protestu u Zagrebu ponovo uzvikivali "Za dom spremni"

Ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba održan je protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), a okupljeni su uzvikali ustaški pozdrav "Za dom spremni".
Protest je održan zbog odluke odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", koja je nedavno postavljena u Jasenovcu.
 
Među okupljenima su bili Dražen Keleminec iz AHSP, te glumac Božidar Alic, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet. Alic se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta. 
 
Protest je nastavljen ispred sedišta Socijademokratske partije, gde je Dražen Keleminec iz AHSP održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima. 
 
Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbeđivale su, kako se navodi, jake snage policije. Najmanje pet demonstranata je uhapšeno, a među njima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac. 
 
Hrvatski portal index.hr navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja ustaškog pozdrava. Ostali su privedeni zbog vređanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šrafciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice. 
 
Pupovac je izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena. On je poručio da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu. 
 
"To predstavlja ozbiljnu pretnju za naš rad i sigurnost", istakao je Pupovac, dodavši da je juče razgovarao sa šefom diplomatije Davorom Ivom Štirom i obavestio ga o ozbiljnim teškoćama sa kojima se suočava on i njegova stranka. 
 
Predsednik SNV očekuje da "reaguju svi koji žele da zaštite Ustav Hrvatske i vrednosti Evrope, kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima i manjinskih prava". 
  • gluposti

    17.12.2016 20:51
    nebuloze
    Oni tamo vicu ustase ovi ovde cetnici,treci partizani a ustvari sve tri grupacije su sljam obicni.
  • НОВИ САД

    17.12.2016 16:12
    САН
    Da cujemo sada lokalne ustase kako velicaju ovo i kako propovedaju da je to sve rodoljublje :) ...
    Al znajte,da zivi san,a san se uglavnom ostvari.. a on glasi ВЕЛИКА СРБИЈА !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.