FOTO: Poljaci na ulicama odbranili slobodu rada novinara

Dvodnevnim protestima na ulicama, hiljade Poljaka uspeli su da odbrane slobodu rada novinara u Sejmu.
To se dogodilo uz podršku opozicije, koja je okupirala govornicu Sejma poljskog parlamenta i zahvaljujući Danu bez političara, u skoro 30 glavnih medija.
 
Vlasti su povukle kontroverzne restrikcije i obećale da će se o novim pravilima dogovarati sa novinarima.
 
Umesto predsednika Sejma, Mareka Kuhćinjskog koji je sačinio kontroverzna pravila i restrikcije za novinare u parlamentu, s predstavnicima više redakcija sinoć se iznenada sastao manje kontroverzni i umereniji predsednik Senata Stanjislav Karčevski i obećao da nikakva nova pravila neće stupiti na snagu dok se ne usklade sa zahtevima novinara. 
 
"Namera stranke Pravo i pravda bila je da se poprave uslovi rada za novinare koji nisu najbolji. To zahteva izmene koje ni na koji način neće ograničavati novinarima pristup važnim zbivanjima u Sejmu i Senatu", kazao je Karčevski. On se dogovorio s predstavnicima redakcija koji nisu izašli demonstrativno sa sastanka i onima koji nisu ignorisali poziv za vanredni noćni sastanak, da u ponedeljak počne razgovore o tome kako bi mogla da izgledaju nova pravila. 
 
Karčevski nije bio u stanju da ispuni zahtev novinara da ostanu u Sejmu i izveštavaju sa protesta 30 opozicionih poslanika koji i dalje okupiraju salu za plenarne sednice zato što je predsednik Sejma u noći od petka na subotu zabranio svim novinarima do utorka ulazak u Sejm.
 
Takođe, na noćni sastanak sa Karčevskim "puštena" je samo kamera državne televizije, dok su tv ekipe izveštača privatnih televizija ostale iza zatvorenih vrata, pa je za njih sastanak preko svog profila na Fejsbuku prenosio uživo jedan poslanik opozicije. 
 
"Za sastanak smo saznali iz glasina i sa Tvitera. Većina novinara nije se pojavila na njemu. Predstavnici Žečpospolite, Gazete viborče i drugih novina odlučili su da ne učestvuju u sastanku na takav način", kazala je televiziji Polsat, Renata Kim iz poljskog Njuzvika.
 
Novinari bi, prema onome što je pisalo u predloženim pravilima, od januara trebalo da budu premešteni u novi Centar za medije, van glavne zgrade a pristup u glavnu zgradu dobila bi samo po dva reportera iz svake redakcije, izuzev tzv. narodnih medija, nekadašnjih javnih, a sada provladinih medija - Poljske televije, Poljskog radija i agencije PAP koji bi dobili više akreditacija. 
 
 
Novinari ne bi mogli da ulaze na balkon sale za plenarne sednice, niti da snimaju šta se dešava u sali, što im inače garantuje poljski Ustav, a čime otpada briga poslanika da li će biti uhvaćeni u neprijatnim momentima kada krše zakon, recimo, glasajući umesto odsutnog kolege.
  • NikoVazan

    18.12.2016 17:46
    Hm...
    Nedavno je Vucic bio u Poljskoj, i sad je ovo rezultat toga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.