Dogovor EU da teroristi teže dolaze do oružja

Pregovarači zemalja članica Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o jačanju kontrole kupovine i prodaje vatrenog oružja, sa ciljem da se teroristima oteža nabavka oružja.
Prema rečima slovačkog ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, čija zemlja predsedava EU, dogovor je bio nužan nakon niza terorističkih napada u Evropi kako bi se uklonili nedostaci sadašnjih evropskih zakona o vatrenom naoružanju, koji su doneti 1991. godine.
 
"Ovaj dogovor osigurava jaču kontrolu, što će pomoći u sprečavanju terorista i kriminalnih organizacija da se domognu vatrenog naoružanja", dodao je Kalinjak.
 
Taj privremeni dogovor treba da bude potvrđen na sednici EP i Saveta EU.
 
Nova pravila uključuju zabranu poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu, mada ne u meri u kojoj je to predložila Evropska komisija, koja je tražila potpunu zabranu najopasnijeg poluautomatskog oružja, među kojima je i "kalašnjikov".
 
Tom predlogu EK, koji je došao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine, jako se protivila industrija, navodeći da će time biti oštećeni oni koji nemaju zle namere.
 
Predsednik EK Žan-Klod Junker je rekao da se EK borila za ambiciozan dogovor kako bi se smanjila opasnost od pucnjave po školama, letnjim kampovima ili od terorističkih napada koji se izvode zakonski pribavljenim oružjem.
  • Nikola

    21.12.2016 07:34
    Loša politika
    Pa svako normalan zna da teroristi ne kupuju legalno oružje, tako da je ova mera krajnje smešna. Stvar je pogrešne politike to što im se dešava sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet