Egipat dao dva ostrva Saudijskoj Arabiji

Egipatska vlada odobrila je predaju S. Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, uprkos ranijim protestima i odluci suda da je taj sporazum Kaira i Rijada neustavan.
Vlada predsednika Abdela Fataha el Sisija odobrila je sporazum i poslala ga parlamentu na ratifikaciju, uprkos odluci suda, na koju je vlada uložila žalbu.
 
Sporazum po kojem se Saudijskoj Arabiji vraćaju strateški važna ostrva Tiran i Sanafir u Crvenom moru postignut je u aprilu, tokom posete kralja Salmana Kairu. Kralj je uzvratio najavom više milijardi dolara pomoći Egiptu.
 
Taj dogovor Kaira i Rijada o dva ostrva na izlazu iz Akabskog zaliva u Crveno more izazvao je buru negodovanja u Egiptu i najveće demonstracije tokom dvogodišnje vladavine El Sisija. Protivnici sporazuma optužili su vladu da je dala ostrva Saudijcima da bi dobila pomoć, što je vlada odbacila.
 
Vlada Egipta je navela da su nenaseljena ostrva Tiran i Sanafir bila saudijska, ali su "pod zaštitu Egipta" stavljena pre više decenija zbog strahovanja od napada Izraela. Agencija AP navodi da se sudska odluka o žalbi očekuje 16. januara 2017.
 
Saudijska Arabija dala je milijarde dolara pomoći Egiptu od kada je El Sisi, nekadašnji šef vojske, pučem 2013. godine zbacio islamističkog predsednika Mohameda Morsija. Odnosi Kaira i Rijada su se međutim pogoršali poslednjih meseci pošto je Egipat izrazio podršku vladi Sirije, dok Saudijska Arabija u toj zemlji podržava pobunjenike koji se bore protiv predsednika Bašara Asada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet